ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ από 29 ευρώ και άνω και έως 2 κιλά! Παράδοση και Σάββατο! Μάθετε περισσότερα
Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018

Άγχος και στρες: Ναι, μπορούν να αντιμετωπιστούν!

Στις μέρες μας, οι λέξεις άγχος ή στρες κυριαρχούν όταν θέλουμε να περιγράψουμε μια συναισθηματική μας κατάσταση. Οι όροι «άγχος» και «στρες» χρησιμοποιούνται συχνά ο ένας στη θέση του άλλου, ενώ στην πραγματικότητα διαφέρουν. Πρέπει κανείς να γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ άγχους και στρες, για να είναι σε θέση να περιγράψει αυτό που βιώνει στον γιατρό του και, επομένως, να λάβει την κατάλληλη θεραπεία, τονίζει η γενική ιατρός, δρ. Καδιανή Νιώτη.

 

Άγχος vs Στρες

Το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ένα νέο και απαιτητικό ερέθισμα. Προκαλεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης, η οποία μας επιτρέπει να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις, να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις και να παραμένουμε σε εγρήγορση. Ορισμένα άτομα αντιμετωπίζουν χρόνιο στρες, το οποίο επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη. Η αίσθηση ελέγχου και η θετική στάση βοηθούν να αντιμετωπίσει κανείς τα συμπτώματα του στρες και να χαλαρώσει. Το άγχος, μερικές φορές, είναι αποτέλεσμα του στρες, αποτελεί όμως μια διαφορετική κατάσταση υγείας. Το άγχος μοιάζει περισσότερο με το αίσθημα του φόβου, παρά με το στρες. Όταν έχουμε άγχος, αυτό οφείλεται σε ένα ερέθισμα που μας προκαλεί φόβο και ένα αίσθημα αδυναμίας. Μερικοί άνθρωποι δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα αίτια του άγχους που βιώνουν ή πάσχουν από διαταραχές άγχους που απορρυθμίζουν τη ζωή τους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι φοβίες και το άγχος εμποδίζουν την ομαλή εξέλιξη της ζωής ενός ατόμου. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ειδικός, το ψυχολογικό άγχος είναι μια κατάσταση που αντιμετωπίζεται συνήθως χωρίς φαρμακευτική αγωγή: κάνεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες, και αυτό υποχωρεί όταν σταματάει να υπάρχει η αιτία που άλλαξε την καθημερινότητά σου. Το παθολογικό άγχος, αντίθετα, σε εμποδίζει να ακολουθήσεις τις συνηθισμένες δραστηριότητές σου. Αντιμετωπίζεται με αντικαταθλιπτικά φάρμακα, που ανήκουν στις σωματικές μεθόδους αντιμετώπισης της καταθλιπτικής διαταραχής, καθώς και με συνεδρίες ψυχοθεραπείας. Μερικά από τα συμπτώματα του άγχους και του στρες είναι κοινά. Και στις δύο περιπτώσεις αισθανόμαστε ανησυχία, ταραχή ή δυσφορία. Το στρες, πολλές φορές, αποτελεί προπομπό του χρόνιου άγχους. Τόσο το άγχος, όσο και το στρες, σε μικρές δόσεις έχουν παραγωγικά αποτελέσματα, αν όμως χάσουμε τον έλεγχο, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αναφέρει η δρ. Νιώτη.

Αιτίες και αποτελέσματα του άγχους

Δεν είναι γνωστές οι αιτίες που κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν το άγχος τους, ενώ κάποιοι άλλοι όχι, οδηγούμενοι βαθμιαία στην κατάθλιψη. Ίσως η κληρονομικότητα και η ανθρώπινη βιοχημεία να παίζουν κάποιο ρόλο. Το ίδιο το άγχος είναι μια φυσιολογική ψυχολογική και σωματική αντίδραση απέναντι στις θετικές και τις αρνητικές πλευρές της ζωής. Σε βοηθά να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες με αυξημένη αντίληψη και ετοιμότητα. Ωστόσο, οι χρόνια αγχογόνες καταστάσεις συνδέονται και αυξάνουν την πιθανότητα κατάθλιψης, αν δεν έχεις μάθει να τις αντιμετωπίζεις σωστά. Μπορεί να σε κάνουν να είσαι συχνά κακόθυμος, να μην είσαι αποδοτικός στην εργασία σου, να μην «ευχαριστιέσαι» τις αισθηματικές σου σχέσεις, ακόμα και να μην καταφέρνεις να ανταποκριθείς στα απλά καθημερινά σου καθήκοντα. Το στρες, όπως και το άγχος, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ψυχικές διαταραχές, σημειώνει η ειδικός. Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή είναι μια πάθηση, στην οποία δεν αναγνωρίζεται κάποια συγκεκριμένη αιτία. Αντιθέτως, η αγχώδης διαταραχή μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες, όπως οι κοινωνικές εκδηλώσεις ή η μοναξιά. Οι φοβίες, από την άλλη, αφορούν στον φόβο που αισθανόμαστε για ένα άτομο ή μια κατάσταση. Τέλος, η ιδεοληπτική νεύρωση (γνωστή και ως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή) μπορεί να οφείλεται στην εμμονική ανάγκη ελέγχου μιας κατάστασης, η οποία πηγάζει από το άγχος και το στρες.

Άσκηση και αντιμετώπιση άγχους

Η σωματική χαλάρωση, η απόσπαση της προσοχής και ο έλεγχος των σκέψεων αποτελούν το τρίπτυχο της επιτυχημένης διαχείρισης του στρες που προτείνουν οι ειδικοί. Οι τεχνικές αυτές «καλμάρουν» το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, αυξάνουν τη λειτουργία του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και τελικά προκαλούν χαλάρωση (συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό σύστημα, ρυθμίζουν αμφότερα τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων και την ανταλλαγή της ύλης του οργανισμού). Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι τεχνικές χαλάρωσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, αναφέρει η δρ. Νιώτη:

• Οι αναπνευστικές ασκήσεις προσφέρουν άμεση ανακούφιση από το στρες. Η βασική αναπνευστική άσκηση στην οποία πρέπει να εξασκηθείτε είναι η διαφραγματική αναπνοή, η αναπνοή δηλαδή που γίνεται με τη σύσπαση του διαφράγματος (του μυός που βρίσκεται ανάμεσα στη στομαχική κοιλότητα και την κοιλότητα του θώρακα) με σκοπό τη χαλάρωσή του.

Bγείτε βόλτα. Όταν το στρες σας κυριεύει, μια αποτελεσματική μέθοδος άμεσης αντιμετώπισης είναι να ασχοληθείτε με μια μορφή άσκησης, π.χ. βγείτε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο. Με τον τρόπο αυτόν, ο οργανισμός σας «καταναλώνει» την περίσσεια αδρεναλίνη, ενώ το μυαλό σας αποσπάται από τις ανήσυχες σκέψεις. Γενικότερα, οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όσοι ασχολούνται συστηματικά με μια σωματική δραστηριότητα, ταλαιπωρούνται λιγότερο από το άγχος και την κατάθλιψη, σε σύγκριση με όσους κάνουν καθιστική ζωή. Επιπλέον, η άσκηση σας βοηθά να αποκτήσετε καλύτερο έλεγχο του σώματός σας, καθώς και να διακρίνετε ευκολότερα τη διαφορά ανάμεσα στην ένταση και τη χαλάρωση του οργανισμού.

Τεντωθείτε με διατάσεις.Οι διατάσεις βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν και εσάς να καταπολεμήσετε την ένταση. Εάν θέλετε, μπορείτε να εφαρμόσετε μερικές απλές διατάσεις της γιόγκα: - Κάντε περιστροφές με το κεφάλι, σκύβοντας από την αριστερή προς τη δεξιά μασχάλη. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται διάταση των μυών του αυχένα. - Σταθείτε όρθιοι με τα χέρια ψηλά και νιώστε ότι κάποιος σας τραβά τα χέρια προς το ταβάνι. Θα αισθανθείτε ότι οι σπόνδυλοί σας «ξεκολλούν» και με τον τρόπο αυτόν, τεντώνεται η σπονδυλική σας στήλη. - Καθίστε με την πλάτη ίσια και στρίψτε τον κορμό (όχι τη λεκάνη) ελαφρά προς τα δεξιά και μετά προς τα αριστερά. Η άσκηση αυτή είναι ευεργετική για τα νεύρα γύρω από τη σπονδυλική στήλη.

• Κάντε μασάζ. Το μασάζ οποιασδήποτε μορφής (σιά­τσου, κλασικό σουηδικό μασάζ κτλ.) βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης στον οργανισμό. Επιπλέον, όταν χαλαρώνει το σώμα, τείνει να χαλαρώνει και ο νους. Μάλιστα, σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι το μασάζ έχει πιο ευεργετική δράση στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης και του καρδιακού ρυθμού, σε σύγκριση με μια φιλική συζήτηση, γεγονός που αναδεικνύει τη θεραπευτική δύναμη του αγγίγματος. Το ιδανικό είναι να σας κάνει μασάζ ένα οικείο σας πρόσωπο. Εναλλακτικά, κάντε μόνοι σας μαλάξεις στον αυχένα και τους ώμους, όπου τείνει να συσσωρεύεται η ένταση.

Συμπτώματα και ενίσχυση του οργανισμού

Τα συμπτώματα του έντονου στρες μπορούν να εκδηλωθούν σε τέσσερα επίπεδα: στα συναισθήματα, στις σκέψεις, στη συμπεριφορά και στο σώμα μας, διευκρινίζει η ειδικός. Ως προς το σώμα μας, το στρες μπορεί να εκδηλωθεί με εφίδρωση, ταχυπαλμία, δυσκολία στην αναπνοή, σφιγμένους μυς, συχνοουρία, πονοκέφαλο, δυσκολίες στον ύπνο, διαρκές αίσθημα κόπωσης, εξάντληση. Τα συμπτώματα αυτά ποικίλλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. Ως προς τα υπόλοιπα τρία επίπεδα, τα αρνητικά συναισθήματα, οι μόνιμα αρνητικές σκέψεις και η νευρική ή/και απόμακρη συμπεριφορά απέναντι στους άλλους αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά μιας αγχώδους κατάστασης. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφήνουμε το στρες να μας κατακλύζει. Η διαχείρισή του είναι κάτι που μαθαίνεται και, μάλιστα, μέσα από μικρές καθημερινές κινήσεις, αναφέρει η δρ. Νιώτη.

Σκεφτείτε Όμορφες Εικόνες: Το μυαλό μας έχει απίστευτες δυνατότητες. Οι εικόνες που δημιουργεί μπορεί να μας κάνουν αμέσως να ηρεμήσουμε, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα χαλάρωσης.

Ακούστε Μουσική: Όπως είναι γνωστό, η μουσική έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να ξεκουραστείτε. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μουσική απελευθερώνει ορμόνες αντι-στρες στον εγκέφαλό μας. Όποιο είδος μουσικής και αν προτιμάτε, όποιος κι αν είναι ο τόπος (στο σπίτι, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο), η μουσική μπορεί να επιβραδύνει τους καρδιακούς ρυθμούς, να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να επιβραδύνει μια ταχυπαλμία και να μειώσει τα επίπεδα του στρες του οργανισμού.

Γελάστε με την Καρδιά σας: Τίποτε δεν μας χαλαρώνει περισσότερο από το γέλιο, το οποίο μας γεμίζει με θετική ενέργεια.

Αναπνεύστε Βαθιά: Οι ασκήσεις για βαθιά αναπνοή παρέχουν στο σώμα επιπλέον οξυγόνο και βοηθούν ιδιαίτερα στη χαλάρωση.

Σκεφτείτε Θετικά: Προσπαθήστε να βλέπετε τη θετική πλευρά των πραγμάτων, «να βλέπετε το ποτήρι μισο-γεμάτo» και να σκέφτεστε πάντα τα καλά

Φροντίστε τον Εαυτό σας: Μάθετε να αφιερώνετε λίγη ώρα κάθε μέρα αποκλειστικά στον εαυτό σας.

 

Καθημερινές συνήθειες που μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης κρίσεων άγχους Το να απομακρύνουμε το άγχος από τη ζωή μας δεν είναι καθόλου εύκολο. Ωστόσο, όπως τονίζει η δρ. Νιώτη, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν:

• Να υιοθετήσουμε μια υγιεινή ζωή, με ένα σταθερό πρόγραμμα κανονικού ύπνου και φαγητού, σωματική άσκηση και αρκετό χρόνο αφιερωμένο στην ξεκούραση και τη διασκέδαση (π.χ. επαφή με την οικογένεια, τους φίλους).

• Να μειώσουμε τις πηγές του στρες στην καθημερινότητά μας. Μπορούμε π.χ. να μην αναλαμβάνουμε ­περισσότερες υποχρεώσεις από όσες ­μπορούμε να φέρουμε σε πέρας.

• Να καταφεύγουμε σε μεθόδους χαλάρωσης (π.χ.άσκηση, σωστές αναπνοές, μουσική, εκδρομές κ.ά.).

• Να εξωτερικεύουμε το άγχος μας καθώς, όπως σημειώνει η ειδικός, έχει παρατηρηθεί ότι όσοι μιλούν για τα προβλήματά τους ­βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από όσους «κλείνονται» στον εαυτό τους, χωρίς να μοιράζονται τις ανησυχίες τους με τους άλλους.

 

Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017

Tο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας μπορεί να είναι υγιεινό!

Οι μέρες περνούν, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι περισσότεροι έχουν μπει στη διαδικασία εύρεσης συνταγών με μόνο στόχο τη δημιουργία ενός τέλειου γεύματος!

Κύριοι πρωταγωνιστές είναι το κρέας, η γέμιση, τα ζυμαρικά, οι σάλτσες και πλήθος άλλων λιχουδιών. Το να αντισταθεί κανείς σε όλους αυτούς τους γευστικούς πειρασμούς είναι δύσκολο και ενδεχομένως άδικο. Παρ’ όλα αυτά με μικρές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις, μπορεί ο καθένας μας να απολαύσει ένα υπέροχο γεύμα προσλαμβάνοντας λιγότερες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά.

Μικρά μυστικά:

Γαλοπούλα και γέμιση: Πρόκειται για ένα πουλερικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και μπορεί επάξια να πάρει τη θέση του κυρίως πιάτου. Αποφεύγουμε να την αλείψουμε με βούτυρο προκειμένου να γλυτώσουμε θερμίδες και φροντίζουμε να αφαιρέσουμε το δέρμα. Tip: Περιχύνουμε πάνω στη γαλοπούλα φυσικό χυμό πορτοκάλι, πασπαλίζουμε με μυρωδικά και την τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Έτσι θα παραμείνει ζουμερή και ταυτόχρονα η γεύση της θα απογειωθεί! Όσον αφορά τη γέμιση, αποφεύγουμε τα αλλαντικά, αντικαθιστούμε το άσπρο ρύζι με καστανό και την εφοδιάζουμε με ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.

Σαλάτες: Έχετε δοκιμάσει να ρίξετε στη σαλάτα σας ρόδι; Μην ξεχνάτε πως εκτός από τη γεύση που προσφέρει το ρόδι, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Η χρήση ελαιολάδου είναι εξαιρετικά ευεργετική! Αποφεύγουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ελαιόλαδο το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και μας προσφέρει πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων. Για την προετοιμασία σαλτσών και dips αντικαθιστούμε τη μαγιονέζα με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και ξινόγαλο. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος, φροντίστε να είναι με χαμηλά λιπαρά. Μη διστάσετε να πασπαλίσετε τα φαγητά και τα γλυκά με κανέλα. Εκτός από το εξαιρετικό άρωμα, η κανέλα έχει αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση. Επίσης, προάγει τη διαδικασία της πέψης και ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Βασιλόπιτα: Όσο πιο απλή τόσο πιο νόστιμη! Αποφεύγουμε να την αλείψουμε με σοκολάτα ή ζάχαρη άχνη. Για έξτρα γεύση, επιλέγουμε αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς. Το κόκκινο κρασί έχει την τιμητική του και μας προσφέρει τις ευεργετικές ιδιότητές του. Επιπλέον, μία πολύ καλή επιλογή είναι οι αφρώδεις οίνοι οι οποίοι μας χαρίζουν λιγότερες θερμίδες καθώς είναι φτωχότεροι σε αλκοόλ.

 

Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2017

Κάνει κρύο... καιρός για σούπα!!!!

Οφέλη:

Η συχνή κατανάλωση σούπας έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και κατ’επέκταση τον έλεγχο του σωματικού μας βάρους. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που η σούπα καταναλώνεται ως ορεκτικό προκαλει το αίσθημα του κορεσμού και έτσι οδηγούμαστε στην κατανάλωση μικρότερης μερίδας του κυρίως γεύματος. Ακόμη και αν την προτιμάτε σαν κύριο γεύμα, η θερμιδική της αξία είναι μικρή και ταυτόχρονα προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά.

Η σούπα περιέχει νερό και αποτελεί ένα ακόμη μέσο ενυδάτωσης του οργανισμού μας. Η σούπα (σε συνάρτηση με τα υλικά που χρησιμοποιούμε) είθισται να είναι ελαφριά και εύπεπτη ενώ ταυτόχρονα προάγει την λειτουργία του εντέρου. Η παρασκευή της σούπας βασίζεται ως επί το πλείστον σε λαχανικά προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα να καλύπτουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτά. Οι σούπες είναι πλούσιες σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Η προσθήκη κρεμμυδιού ή σκόρδου ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας ενισχύει με την αντιβιωτική τους δράση. Η προσθήκη μπαχαρικών ή αποξηραμένων βοτάνων εμπλουτίζει τη θρεπτική αξία της σούπας προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017

Σταφίδες: Μαύρες ή ξανθές είναι εξίσου ευεργετικές!

Οι σταφίδες είναι η αποξηραμένη μορφή των σταφυλιών και η φήμη τους είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων. Ποια είναι όμως η θρεπτική τους αξία; Μας εφοδιάζουν με πολλά θρεπτικά συστατικά, έχουν μέτρια θερμιδική αξία (100gr αποδίδουν 250 θερμίδες), είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, βιταμίνες όπως Α και Β, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και σελήνιο.

Οι ευεργετικές τους ιδιότητες: Προσφέρουν άμεσα ενέργεια. Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε κάλιο μειώνει τα επίπεδα του νατρίου με αποτέλεσμα να διατηρείται η πίεση του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και μάλιστα σε συνδυασμό με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β δρουν προληπτικά έναντι της εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας. Οι φυτικές ίνες και οι πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) παρέχοντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Έχουν αντιβακτηριακή δράση.

Ο συνδυασμός του ασβεστίου με τον φώσφορο και το μαγνήσιο συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών, στην πρόληψη της οστεοπόρωσης (ειδικά στην εμμηνόπαυση) και προάγει την υγεία των αρθρώσεων. Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνει ή αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα. Οι σταφίδες περιέχουν βιταμίνη Α και πολυφαινόλες οι οποίες είναι ευεργετικές για την υγεία των ματιών, ενισχύουν την όραση και εμποδίζουν την εμφάνιση της ωχράς κηλίδος.

Το ασβέστιο και το ελαϊκό οξύ που περιέχουν συντελούν στην καλή υγεία των δοντιών μας. Η παρουσία της αργινίνης συμβάλλει στην τόνωση της σεξουαλικής απόδοσης. Έχουν αντικαρκινική δράση. Έχουν μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, γι’ αυτό η κατανάλωσή τους από άτομα που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να γίνεται με μέτρο. Μπορείτε να εντάξετε τις σταφίδες στη διατροφή σας είτε ως σνακ είτε στο πρωινό είτε στη μαγειρική απολαμβάνοντας τις θρεπτικές τους ιδιότητες.

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Προετοιμασία για τα Χριστούγεννα

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν… μαγειρεύουν και φροντίζουν τη σιλουέτα τους πριν τις γιορτές, ώστε να μπουν στα ρούχα του ρεβεγιόν, αλλά και να κρατήσουν το δείκτη της ζυγαριάς υπό έλεγχο μόλις τελειώσουν τα Χριστούγεννα.

Πείτε «ναι» στην υγιεινή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη φέρνει ενέργεια, κορεσμό και είναι απαραίτητη για το «χτίσιμο» των μυών. Ειδικά αν γυμνάζεστε και καταναλώνετε πρωτεΐνη, θα βοηθήσετε τους μυς σας να μεγαλώσουν και έτσι να «καίτε» περισσότερο λίπος. Προτιμήστε την άπαχη πρωτεΐνη, από ψάρια, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κινόα και αβγά ή κάντε συνδυασμούς όπως φακόρυζο, φασόλια και ψωμί ολικής άλεσης για να λάβετε και πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Αυξήστε τις φυτικές ίνες

Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως και τα προϊόντα ολικής άλεσης, περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες εκτός του ότι βοηθούν στην υγεία του εντέρου και τη μείωση της χοληστερίνης, μας βοηθούν να παραμένουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα και να μην αναζητούμε συνεχώς λιχουδιές. Αυξήστε τις τροφές που τις περιέχουν –κάτι που αυτόματα θα σας οδηγήσει σε μείωση άλλων, ενδεχομένως πιο λιπαρών τροφών- και αφήστε τες να κάνουν τη δουλειά τους!

Μειώστε θερμίδες

Αν και όλα τα παραπάνω πιθανότατα θα βοηθήσουν να μειώσετε θερμίδες, παρ’ όλ’ αυτά βάλτε κι εσείς στόχο να μειώσετε τις θερμίδες σας για τις επόμενες 2 εβδομάδες κατά 150 την ημέρα, προσέχοντας τις μερίδες σας και βάζοντας τη φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, τζόκινγκ, γιόγκα, αεροβική, χορό κ.ο.κ.) στη ζωή σας. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε μικρές αλλαγές, όπως να ανεβαίνετε με τις σκάλες αντί να πάρετε το ασανσέρ, να περπατήσετε αντί να πάρετε το αυτοκίνητο κ.ο.κ. Και ναι, οι δουλειές του σπιτιού «μετράνε» γι’ αυτό κάντε τώρα τη γενική σας!

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Θέλετε να φαίνεται το πρόσωπό σας νεότερο;

Η συστηματική γυμναστική όχι μόνο χαρίζει νεανική λάμψη στο δέρμα αλλά μπορεί και να αντιστρέψει τα σημάδια της ηλικίας αν είστε πάνω από 40 ετών. Όπως πολλοί γνωρίζουμε -εκ πείρας ή μη-, το δέρμα αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Εμφανίζει ρυτίδες, γίνεται λιγότερο ελαστικό και παρουσιάζονται σημάδια που οφείλονται στις φυσιολογικές μεταβολές των στιβάδων του.

Στην πραγματικότητα, γράφει η εφημερίδα “Νιου Γιορκ Τάιμς”, στην ηλικία των περίπου 40 χρόνων παρατηρείται στους περισσότερους ανθρώπους πάχυνση της κερατίνης – της εξωτερικής, προστατευτικής στιβάδας της επιδερμίδας, που είναι αυτή που βλέπουν και αισθάνονται οι άνθρωποι. Η στιβάδα αποτελείται κυρίως από νεκρά δερματικά κύτταρα και κολλαγόνο και καθώς περνάνε τα χρόνια γίνεται ολοένα και πιο ξηρή, ξεφλουδίζει και σκληραίνει.

Ταυτόχρονα, η στιβάδα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα (που επιστημονικά ονομάζεται χόριο) αρχίζει να λεπταίνει, να χάνει κύτταρα και να παρουσιάζει μείωση της ελαστικότητας της, με αποτέλεσμα να αποκτά το δέρμα μια πιο “σακουλιασμένη” όψη. Οι αλλαγές αυτές συμβαίνουν εξαιτίας του χρόνου και είναι ανεξάρτητες από τις τυχόν βλάβες του δέρματος, λόγω των εξωτερικών παραγόντων όπως η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το κάπνισμα, η ρύπανση κ.α.

Ωστόσο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ, στο Οντάριο Καναδά, θέλησαν να διαπιστώσουν εάν οι φθορές στο δέρμα είναι αναπόφευκτες ή αν μπορούν να αναχαιτιστούν με τη βοήθεια της γυμναστικής, καθώς σε προγενέστερη μελέτη τους σε ποντίκια είχαν διαπιστώσει πως στο δέρμα τους η άσκηση παρέχει σημαντικά οφέλη.

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017

ΑΦΘΕΣ , ΣΥΧΝΟ & ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ!

Οι άφθες είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Μάλιστα η πρώτη αναφορά έχει γίνει από τον Ιπποκράτη. Εν τούτοις, μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστη η αιτιολογία τους. Εκείνο που γνωρίζουμε αρκετά καλά είναι οι εκλυτικοί παράγοντες της εμφάνισης των αφθών, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί και περιλαμβάνουν

:Οικογενείς και γενετικούς παράγοντες (Κάποια άτομα έχουν κληρονομική προδιάθεση να αναπτύσσουν άφθες)

Στρες, τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο

Τραυματισμούς μέσα στο στόμα (π.χ. οδοντιατρικές ενέσεις, εργώδεις διαδικασίες και χειρισμοί)

Ορμονικές αλλαγές (π.χ. όπως αυτές που συμβαίνουν στη διάρκεια της έμμηνης ρύσης)

Λοιμώξεις από ιούς ή βακτήρια

Αλλεργίες σε τρόφιμα και φάρμακα

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι άφτρες προκαλούνται από μια υποκείμενη κατάσταση υγείας, όπως η διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, προβλήματα διατροφής (όπως έλλειψη βιταμίνης Β-12, ψευδάργυρου, φολικού οξέος, ή σιδήρου) και κάποια ασθένεια στον γαστρεντερικό σωλήνα (όπως η κοιλιοκάκη και η νόσος του Crohn).

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει σκευάσματα τοπικής δράσης σε μορφή στοματικού διαλύματος ή gel –ή- και να περιλαμβάνει σκευάσματα συστηματικής δράσης χορηγούμενα από το στόμα, όπως είναι τα κορτικοστεροειδή, τα αντιφλεγμονώδη και τα αντιμικροβιακά.

Οι άφθες είναι καλοήθεις, αυτοϊάσιμες βλάβες, δηλαδή θα επουλωθούν μόνες τους σε εύλογο χρονικό διάστημα. Όταν μιλάμε λοιπόν για «θεραπεία» των αφθών, ουσιαστικά στοχεύουμε αφενός στην επιτάχυνση επούλωσής τους και αφετέρου στη μείωση του πόνου που προκαλούν.

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του σκόρδου

Δίνει μοναδική γεύση σε κάποια φαγητά και έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, πολλοί όμως το αποκλείουν από τη διατροφή τους λόγω της έντονης μυρωδιάς του και της δυσοσμίας που προκαλεί.

Αν ανήκετε σε αυτούς ίσως αναθεωρήσετε, καθώς το σκόρδο δεν ρίχνει μόνο την αρτηριακή πίεση, αλλά δρα και κατά των καρκινικών κυττάρων. Επιστημονικές μελέτες που διεξήχθησαν σε πληθυσμό που κατανάλωνε στη διατροφή του σκόρδο, έδειξαν ότι έχει αντικαρκινική δράση σε διάφορα όργανα και ιστούς.

Παρατήρησαν μάλιστα ότι δρούσε κατά των καρκινογόνων ουσιών όχι μόνο στους ανθρώπινους οργανισμούς αλλά και στα ζώα.

α δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα από τους επιστήμονες τεκμηριώνουν το γεγονός ότι υπάρχει μια στενή συσχέτιση της κατανάλωσης του σκόρδου και της πρόληψης του καρκίνων του στομάχου και του προστάτη.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο όπως επισημαίνουν να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες και στη συνέχεια κλινικές δοκιμές για να υπάρξουν ασφαλή αποτελέσματα. Η δράση του σκόρδου αποδίδεται στην πολύπλοκη χημεία του και συγκεκριμένα στις θειούχες και άλλες ουσίες που περιέχει και οι οποίες επιβραδύνουν ή προλαμβάνουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν πάντως να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση του σκόρδου γιατί μπορεί να έχει παρενέργειες. Τέτοιες είναι οι διαταραχές του στομαχιού, η διάρροια, η μείωση των πρωτεϊνών και του ασβεστίου αίματος, ο συσχετισμός με βρογχικό άσθμα και το έκζεμα.