ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ από 29 ευρώ και άνω και έως 2 κιλά! Παράδοση και Σάββατο! Μάθετε περισσότερα
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΝΕΡΟ: ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΡΙΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Πώς αντιμετωπίζεται η ρινική συμφόρηση

Για την αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης σε περιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης στα παιδιά μπορεί να χρησιμοποιηθούν φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές μέθοδοι. Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται οι εισπνοές με αιθέρια έλαια ευκαλύπτου ή και μέντας, 1-3 την ημέρα πάνω από ζεστό νερό, η αυξημένη πρόσληψη υγρών προκειμένου να μην στεγνώσει η μύτη και η βλέννα να παραμεί- νει υγρή, η κατανάλωση κοτόσουπας, που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και επιταχύνει προσωρινά την κίνηση της βλέννας στη μύτη και η αποφυγή του παθητικού καπνίσματος όταν οι γονείς ή κηδεμόνες είναι καπνιστές.

Στις φαρμακευτικές αγωγές συγκαταλέγονται διάφορα αποσυμφορητικά με κορτικοστεροειδή ή αντισταμινικά που λαμβάνονται από του στόματος ή τοπικά και τα οποία αυξάνουν τη διαπερατότητα της μύτης και μειώνουν τη συμφόρηση.

Μόνο που τα φάρμακα αυτά καλό είναι να μην λαμβάνονται από τα παιδιά.

Η αξία του θαλασσινού νερού

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και διάφορα σκευάσματα για πλύσεις με ισότονο ή υπέρτονο θαλασσινό νερό.

Η περιεκτικότητα του φυσικού θαλασσινού νερού σε με- ταλλικά άλατα, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τα θειϊκά άλατα, καθώς επίσης και σε ιχνοστοιχεία, όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, προσφέρει προστασία από λοιμώξεις. Παράλληλα, ιχνοστοιχεία, όπως το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, που επίσης περιέχονται στο θαλασσινό νερό, ελαττώνουν τη ρινική συμφόρηση.

Με τη χρήση του καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, ρευστοποιείται η βλέννα και απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών και τέλος, ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. Τα σκευάσματα θαλασσινού νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε βρέφη από την ηλικία των 2 μηνών, παιδιά και ενήλικες,

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Ιώσεις: Αντιμετώπιση από τα πρώτα συμπτώματα

Τούτη την εποχή δίνουν και παίρνουν οι ιώσεις, τα κρυολογήματα και η γρίπη και…δυστυχώς αν αισθάνεστε ήδη τα πρώτα συμπτώματα, τότε «ένα μήλο την ημέρα» δεν είναι αρκετό. Για να προλάβουμε το «κρεβάτωμα» και να βελτιώσουμε την αντίσταση του οργανισμού μας, είναι απαραίτητη η κατανάλωση τουλάχιστον 7 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ενώ ένα πλήρες και ισορροπημένο διαιτολόγιο συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πέρα όμως από τα φρούτα και τα λαχανικά υπάρχουν κι άλλες τροφές, συνδυασμοί τροφίμων αλλά και τακτικές που θα πρέπει να επιστρατεύσουμε προκειμένου να τη... γλυτώσουμε. Αν λοιπόν δεν νιώθετε και τόσο καλά, ξεκινήστε γρήγορα- γρήγορα την κατανάλωση των παρακάτω:

Κοτόσουπα

Αντί για πορτοκάλι, grapefruit και λεμόνι

Τσάι με μέλι

Μπρόκολο

Σκόρδο

Εχινάτσια

Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Ακμή: Οι κακές συνήθειες που την επιδεινώνουν

Η αντιμετώπιση της ακμής είναι σήμερα καλύτερη από ποτέ και σχεδόν όλα τα περιστατικά μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, με τις εξάρσεις να περιορίζονται στο ελάχιστο και τον κίνδυνο ανάπτυξης ουλών να μειώνεται σημαντικά.

Ωστόσο, μερικές συνήθειες μπορεί να υπονομεύσουν την προσπάθεια ακόμα και του πιο συνεπή από τους ασθενείς. Ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική) εξηγεί τι πρέπει να αποφεύγετε:

1. Χρησιμοποιείτε βρώμικο κινητό. Το πρόσωπο παράγει λίπος (σμήγμα) και ιδρώτα που κολλάνε στο κινητό όταν το ακουμπάτε στο αυτί σας. Εάν στη συνέχεια δεν το καθαρίσετε, στο επόμενο τηλεφώνημα αυτά θα επιστρέψουν στο δέρμα σας μαζί με τα βακτήρια που θα έχουν αναπτυχθεί. Η λύση είναι να μιλάτε στο κινητό με hands-free ή bluetooth.

2. Ακουμπάτε το πρόσωπό σας. Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε σημείο του δέρματος στο οποίο ασκείται επαναλαμβανόμενη πίεση. Αν, λοιπόν, στηρίζετε το πηγούνι σας με το χέρι σας όταν διαβάζετε ή βάζετε το τηλέφωνο ανάμεσα στο κεφάλι και τον ώμο σας όταν μιλάτε ή φοράτε στενά μπλουζάκια, μπορεί να εμφανιστούν σπυράκια ακμής. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν σπρώχνετε συνέχεια τα μαλλιά σας προς τα πίσω, καθώς μπορεί τα χέρια σας να μεταφέρουν μικρόβια στο πρόσωπό σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά μέσο όρο αγγίζουμε το πρόσωπό μας 10 έως 12 φορές την ώρα το χειμώνα, και πολύ συχνότερα το καλοκαίρι που ιδρώνουμε και σκουπίζουμε και τον ιδρώτα μας.

bigstock Girl with problematic skin and 110409698

3. Φοράτε βρώμικα γυαλιά. Τα γυαλιά αποτελούν πρόσθετη ευκαιρία για σπυράκια στη μύτη, αν δεν τα καθαρίζετε καθημερινά. Και αυτό γιατί διευκολύνουν την συσσώρευση σμήγματος, νεκρών κυττάρων και βρωμιάς στο δέρμα, και αποφράσσουν τους πόρους του στα σημεία της μύτης όπου ακουμπούν. Για να αποφύγετε αυτό τον κίνδυνο, ρωτήστε τον οπτικό σας τι είδους καθαριστικά του σκελετού μπορείτε να χρησιμοποιείτε και πόσο συχνά και φροντίστε να τα έχετε πάντοτε μαζί σας. Να χρησιμοποιείτε επίσης πανάκια καθαρισμού του δέρματος για τη μύτη σας.

4. Πλένετε υπερβολικά πολύ το πρόσωπό σας. Ένας από τους μύθους για τα αίτια της ακμής είναι ότι βασικός λόγος για την πρόκληση της είναι η έλλειψη καθαριότητας στο πρόσωπο. Η αλήθεια είναι ότι το υπερβολικό πλύσιμο στερεί το δέρμα από βασικά έλαια και το εξωθεί να παράγει ακόμα περισσότερο σμήγμα, το οποίο συμβάλλει στην εμφάνιση της ακμής. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αρκεί το πλύσιμο του προσώπου δύο φορές την ημέρα. Αν, πάντως, ιδρώνετε πολύ, ιδιαίτερα φορώντας κράνος ή καπέλο, πρέπει να πλύνετε πάλι το πρόσωπό σας το συντομότερο δυνατόν μετά την εφίδρωση.

5. Πλένεστε με λάθος τρόπο. Να αποφεύγετε το πλύσιμο με σφουγγάρι, πανάκι, βουρτσάκι και οποιοδήποτε αντικείμενο, γιατί εύκολα συσσωρεύονται βακτήρια σ’ αυτό και επίσης μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό. Να απλώνετε με γυμνά δάκτυλα το σαπούνι και/ή το καθαριστικό σας, χωρίς να τρίβετε το δέρμα, και να ξεβγάζεστε με χλιαρό νερό. Να αποφεύγετε τη συχνή απολέπιση . Να χρησιμοποιείτε απαλά προϊόντα, χωρίς αλκοόλ, τονωτικά, στυπτικά και απολεπιστικά συστατικά που ξεραίνουν και ερεθίζουν το δέρμα.

6. Βάζετε πολλές κρέμες, σαπούνια ή καθαριστικό. Πολύς κόσμος πιστεύει πως όσο εντονότερη είναι η τοπική θεραπεία της ακμής, τόσο το καλύτερο, αλλά η αλήθεια είναι πως το καλύτερο φάρμακο μπορεί να γίνει... φαρμάκι αν χρησιμοποιηθεί σε υπερβολική δόση. Από κάθε κρέμα ή καθαριστικό ή σαπούνι ή αλοιφή για την ακμή να χρησιμοποιείτε κάθε φορά ποσότητα ίση με ένα πράσινο μπιζέλι (αρακά) για όλο το πρόσωπο.

7. Βάζετε τζελ στις ρίζες των μαλλιών. Αν χρησιμοποιείτε στα μαλλιά σας προϊόντα όπως τζελ, αφρούς, σκευάσματα για το φριζάρισμα, λακ κ.λπ., να αποφεύγετε την εφαρμογή τους στις ρίζες των μαλλιών στο μέτωπο, γιατί θα αποφράξουν τους πόρους και θα γεμίσετε σπυράκια.

Ακμή: Οι κακές συνήθειες που την επιδεινώνουν

8. Διακόπτετε πρόωρα τη θεραπεία. Όλοι θα ήθελαν να απαλλαγούν από την ακμή σε μία μέρα, αλλά αυτό δεν γίνεται. Χρειάζονται εβδομάδες για να φανεί διαφορά. Η θεραπεία διαρκεί κατά μέσο όρο έξι μήνες ενώ μπορεί να χρειαστεί επανάληψη.

9. Σπάτε τα σπυράκια. Αν και κανείς δεν θέλει να τα βλέπει, το καλύτερο είναι να μην τα πειράζετε, διότι αν δεν καθαρίσετε σχολαστικά το σπυράκι και δεν το απολυμάνετε στη συνέχεια, το μόνο που θα έχετε καταφέρει είναι να ωθήσετε πιο βαθιά στο δέρμα το μείγμα κυττάρων, βακτηρίων και πύου που αποφράσσει τον πόρο του. Αυτό έχει ως συνέπεια μεγαλύτερη μόλυνση και ουλή. Αντί να τα σπάτε, λοιπόν, να τους βάζετε την τοπική αλοιφή που έχει συστήσει ο δερματολόγος.

10. Κάνετε ηλιοθεραπεία. Το μαύρισμα του δέρματος απλώς «καμουφλάρει» την ακμή επειδή δεν φαίνονται τόσο πολύ τα σπυράκια όσο στο λευκό δέρμα. Ωστόσο, μερικά φάρμακα της ακμής κάνουν το δέρμα ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ηλίου, ενώ είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το μαυρισμένο δέρμα είναι ένα καμένο δέρμα, δηλαδή έχει υποστεί βλάβες από τον ήλιο. Επειδή αυτό αυξάνει τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου, να λαμβάνετε μέτρα προστασίας (αντηλιακά κατάλληλα για ακμή) και να αποφεύγετε για τον ίδιο λόγο τα σολάριουμ.

Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

5 Λάθη που κάνεις στο μακιγιάζ σου και πως να τα διορθώσεις

Μπορεί οι περισσότερες να νομίζουμε πως έχουμε το «αλάθητο» στην ομορφιά και ειδικότερα στο μακιγιάζ μας, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως όλες κάνουμε λάθη στη beauty ρουτίνα μας.

Αλλά ακόμα κι αν είσαι makeup expert και «παίζεις» το contouring και οποιαδήποτε άλλη τεχνική στο μακιγιάζ (π.χ baking, strobing) στα δάχτυλα, σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή σου έχεις κάνει κάποιο από τα παρακάτω λάθη ομορφιάς.


Πάμε να δούμε , λοιπόν, ποια είναι τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουμε στο μακιγιάζ μας (τα οποία, φυσικά, καταστρέφουν το look μας) και πώς μπορούμε να τα διορθώσουμε:


Λάθος #1

Σκουρότερο χρώμα foundation

Τα πράγματα έχουν ως εξής: Είσαι στο ταμείο και ξαφνικά θυμάσαι πως σου τελείωσε το foundation. Τρέχεις στο ράφι και από τη λαχτάρα σου να αποκτήσεις ένα bronze makeup look –μέσα στο καταχείμωνο- επιλέγεις μια πιο σκούρα απόχρωση σε σχέση με αυτή που ταιριάζει στον τόνο της επιδερμίδας σου και φυσικά ανακαλύπτεις τη διαφορά την ώρα που «φοράς» το foundation στο πρόσωπό σου.

Η λύση:

Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Αναμειγνύεις πολύ καλά μια ποσότητα από το σκούρο foundation με την ενυδατική σου και θα δεις αμέσως το foundation να γίνεται πιο φωτεινό!

0cdab5591771d06b774ee41bf6accbb6

 

 


Λάθος #2

Κάτι ξέχασες...

Το πρόσωπό μας δεν τελειώνει στο πηγούνι! Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε ή έστω όσο πιο συχνά το θυμόμαστε, τόσο το καλύτερο! Η ενοχλητική διχρωμία στο πρόσωπο και το λαιμό είναι από τα πιο συνηθισμένα λάθη ομορφιάς.

Η λύση:

«Σβήσε» το makeup σταδιακά ξεκινώντας από τον λαιμό και συνεχίζοντας μέχρι το ντεκολτέ (αν φοράς πιο ανοιχτή μπλούζα).

a0083f57ac25f822f129da2d7f00c6be

 

 


Λάθος #3

Το τίμημα των cat-eyes

Μπορεί να είναι από τα αγαπημένα μας looks, όμως σίγουρα το να πετύχεις την τέλεια γραμμή στο cat eye look χρειάζεται ώρες εξάσκησης μπροστά στον καθρέφτη και πολλή υπομονή, ενώ οι συνεχείς «διορθώσεις» έχουν ως αποτέλεσμα ένα μουντζουρωμένο μάτι, που πιο πολύ παραπέμπει σε smokey eye παρά σε cat eye look.

Η λύση:

Ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος να διορθώσεις μια λάθος γραμμή; Εμπότισε μια μπατονέτα μέσα στο ντεμακιγιάζ ματιών και πολύ προσεκτικά σβήσε την ενοχλητική μουντζούρα.

578c4924cd56572f507e2ed5752eb822

 

 


Λάθος #4

Ξηρά χείλη

Πόσες φορές σου έχει τύχει να φοράς το αγαπημένο σου ματ κραγιόν και, κοιτάζοντας πιο προσεκτικά τα χείλη σου στον καθρέφτη, να παρατηρήσεις πως έχουν σχηματιστεί μικρές γραμμούλες και έχουν σκάσει; Το αποτέλεσμα είναι κάθε άλλο παρά σαγηνευτικό.

Η λύση

Ο πιο εύκολος τρόπος να αποκτήσεις λαμπερά χείλη είναι η απολέπιση! Κάνε ένα εύκολο scrub χειλιών και απαλλάξου από τα αφυδατωμένα χείλη πολύ γρήγορα.

simple makeup red lips

 

 

Λάθος #5

Εκτός ορίων...

Μας αρέσουν τα έντονα χρώματα στα χείλη, αλλά τα σκούρα κραγιόν έχουν την τάση να ξεφεύγουν από το όρια των χειλιών σου, αφήνοντας, λίγη ώρα μετά την εφαρμοργή τους, τα χείλη σου μουντζουρωμένα.

Η λύση

Δοκίμασε αυτό το κόλπο: «Βούτηξε» μια μπατονέτα σε μια ημιδιάφανη σκόνη- πούδρα και πέρασέ τη κατά μήκος της γραμμής των χειλιών σου.

b2d3a65ff26091c12f876408eb60ab2f

Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

Κουρκούμη ή Κουρκουμάς: Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία που δεν φαντάζεστε

Ο Κουρκουμάς έχει πολλές ονομασίες, όπως κουρκούμη, κιτρινόριζα, χρυσόριζα. Είναι η αστραφτερή κίτρινη σκόνη που προέρχεται από το θρυμματισμό του ξερού κοτσανιού του φυτού curcuma longa – τροπικός πολυετής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας και τον συναντάμε κυρίως στην Ινδία και την Ινδονησία.

Ιστορία και Παράδοση

Η κουρκούμη θεωρείται ιερό φυτό στις χώρες αυτές ιδιαίτερα στην Ινδία όπου για μεγάλο διάστημα κατείχε σημαντική θέση στην κοινωνική, πολιτιστική και θεραπευτική παράδοση. Επίσης κατέχει διακεκριμένη θέση στην ινδική ιατρική παράδοση, την Αγιουβέρδα μια και θεωρείται τροφή με ιδιότητες που καθαρίζουν τον οργανισμό και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών ανωμαλιών, πυρετού, φλεγμονών, αρθρίτιδας, ηπατικών νόσων.

Η κουρκούμη χρησιμοποιείται και στην κινέζικη και τη θιβετιανή παραδοσιακή ιατρική.

Στην αρχαιότητα οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την κουρκούμη για να βάφουν τα ρούχα τους κίτρινα, ενώ οι βαφείς του μεσαίωνα τη αναμείγνυαν με το λουλακί (βαθύ γαλάζιο) για να εξασφαλίσουν μια όμορφη πράσινη απόχρωση. Σήμερα η κουρκούμη – κρυμμένη πίσω από τον κωδικό “Ε100″ χρησιμεύει ως για να δίνει στη μουστάρδα το κίτρινο της χρώμα.

Η λατινική ονομασία του φυτού κουρκούμη, curcuma longa, προέρχεται από την αραβική λέξη kurkum που σημαίνει σαφράν- κρόκος. Η κουρκούμη είναι επίσης γνωστή ως ινδικό σαφράν ή κίτρινη πιπερόριζα στα κινέζικα. Η λέξη turmeric που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για την καυρκούμη προέρχεται από τον παλιό απαρχαιωμένο γαλλικό όρο terre – merite, ο οποιός προέρχεται με τη σειρά του από τον λατινικό όρο terra merita, δηλαδή “αξιέπαινη γη” πιθανόν επειδή η αλεσμένη κουρκούμη μοιάζει με πολύτιμες ορυκτές χρωστικές ουσίες όμοιες με την ώχρα.

Η κουρκούμη δεν πρέπει να συγχέεται με το κάρυ το οποίο δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα αλλά είναι μείγμα που παρασκευάζεται από 20-30% κουρκούμη αναμειγμένη με κόλιαντρο,κύμινο κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών.

Ο κουρκουμάς, είναι η φυσική κορτιζόνη χωρίς τις παρενέργειες της. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2 οι οποίοι, περιέχονται και στα φαρμακευτικά παυσίπονα, που συστήνονται κατά του πόνου.

κουρκουμάς κουρκουμίνη tumeric

Οι Θεραπευτικές ιδιότητες της κουρκούμης

– Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση

– Όταν συνδυάζεται με κουνουπίδι προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη

– Μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση μεταστάσεων σε πολλές μορφές καρκίνου

– Ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς

– Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης

– Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

– Μειώνει τον κίνδυνο της παιδικής λευχαιμίας

– Βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων

– Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος

– Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες

– Κατά της αναιμίας

– Κατά της διάρροιας

– Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τραυμάτων, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης

– Χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής

Ο κουρκουμάς είναι εξίσου αποτελεσματικός με ισχυρά φάρμακα

Η κουρκούμη είναι ένα φυτό για το οποίο έχουν γίνει πολλές έρευνες. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες και τα συστατικά (κυρίως η κουρκουμίνη) της έχουν αποτελέσει αντικείμενο για πάνω από 5600 δημοσιευμένες κατόπιν ομότιμης αναθεώρησης βιοϊατρικές μελέτες. Στην πραγματικότητα, το 5ετες μας ερευνητικό έργο σχετικά με αυτό το ιερό φυτό αποκάλυψε πάνω από 600 πιθανές προληπτικές και θεραπευτικές χρήσεις, καθώς και 175 ξεχωριστά ευεργετικά αποτελέσματα.

Με δεδομένο τον τεράστιο αριθμό ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί για το συγκεκριμένο μπαχαρικό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μελετών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να συγκριθεί με διάφορα συμβατικά φάρμακα, όπως τα παρακάτω:

  • Lipitor / ατορβαστατίνη (φάρμακα κατά της χοληστερίνης)
  • Κορτικοστεροειδή (στεροειδή φάρμακα)
  • Prozac / φλουοξετίνη και ιμιπραμίνη (αντικαταθλιπτικά)
  • Ασπιρίνη (αραιωτικό αίματος)
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
  • Οξαλιπλατίνη (φάρμακο χημειοθεραπείας)
  • Μετφορμίνη (φάρμακο κατά του διαβήτη)

Δείτε αναλυτικά τη βιβλιογραφία εδώ

κουρκουμάς κουρκούμη tumeric

Η Κουρκουμίνη «σβήνει» τις κακές αναμνήσεις

Ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης εκπαίδευσε ομάδα ποντικών ώστε να φοβούνται όταν ακούνε έναν συγκεκριμένο ήχο. Οι ειδικοί υπέθεσαν ότι τα πειραματόζωα στο άκουσμα του ήχου θα «πάγωναν». Έτσι λοιπόν, ώρες αργότερα όταν οι αρουραίοι άκουσαν τον συγκεκριμένο ήχο, όντως φοβήθηκαν. Εκείνα όμως που προηγουμένως είχαν καταναλώσει τροφή πλούσια σε κουρκουμίνη δεν φοβήθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι η δυσάρεστη ανάμνηση είχε διαγραφεί από τον εγκέφαλό τους.

«Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι τα άτομα που υποφέρουν από μετα-τραυματικό στρες και άλλες ψυχικές διαταραχές στις οποίες εμπεριέχονται και οι κακές αναμνήσεις, ενδεχομένως να επωφεληθούν από μια διατροφή πλούσια σε κουρκουμίνη», σχολιάζει ο καθηγητής Γκλεν Σάφε. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ο Κουρκουμάς συντελεί στην ανάπλαση του εγκεφάλου

Ερευνητές του Γερμανικού Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Ιατρικής εντόπισαν ένα συστατικό του κουρκουμά  που μπορεί να «ενθαρρύνει» την ανάπτυξη νευρικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στον εγκέφαλο να αποκαθιστά μόνος του τις βλάβες του. Οι ερευνητές χορήγησαν σε ενέσιμη μορφή κουρκουμίνη στην σπονδυλική στήλη των πειραματόζωων και στη συνέχεια τα υπέβαλλαν σε εγκεφαλικές απεικονίσεις.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφάλου, που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων, ήταν πιο δραστήρια μετά την έγχυση της κουρκουμίνης. Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι το φυσικό αυτό συστατικό μπορεί να προάγει τον πολλαπλασιασμό των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η κουρκούμη εξίσου αποτελεσματική με το prozac στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Phytotherapy Research» έδειξε ότι η κουρκουμίνη, η κύρια πολυφαινόλη της κουρκούμης, είναι τόσο αποτελεσματική όσο και η φλουοξετίνη (Prozac) στη θεραπεία της κατάθλιψης.

Όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά αυτό γίνεται με ασφάλεια, χωρίς μάλιστα να προκαλεί αυτοκτονικές τάσεις, αύξηση του σωματικού βάρους και αλλαγές στην πίεση του αίματος και τον καρδιακό ρυθμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καταπληξία και θάνατο. Αυτές αποτελούν μερικές μόνο από τις πολλές παρενέργειες που προκαλεί το Prozac.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Μπάναγκαρ στην Ινδία, αξιολογήθηκαν ομάδες ατόμων που έλαβαν κάψουλες κουρκουμίνης και Prozac είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Είκοσι άτομα λάμβαναν κάψουλες κουρκουμίνης των 500 mg δύο φορές την ημέρα, είκοσι λάμβαναν 20 mg Prozac καθημερινά και τα υπόλοιπα είκοσι λάμβαναν έναν συνδυασμό και των δύο. Η Κλίµακα Κατάθλιψης του Χάμιλτον, ένα ερωτηματολόγιο το οποίο σχεδιάστηκε για να μετρήσει το επίπεδο κατάθλιψης ενός ατόμου, δόθηκε για να εκτιμηθούν τυχόν αλλαγές στη διάθεση των συμμετεχόντων σε αυτή τη μελέτη.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η κουρκουμίνη λειτούργησε εξίσου καλά με το Prozac και αποτέλεσαν την «πρώτη κλινική απόδειξη ότι η κουρκουμίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα αποτελεσματικό και ασφαλές βοηθητικό για τη θεραπεία ασθενών με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή χωρίς την ύπαρξη αυτοκτονικού ιδεασμού ή άλλων ψυχωσικών διαταραχών».

Η ανεκτίμητη αξία του κουρκουμά

Ο κουρκουμάς μας προστατεύει από τον βομβαρδισμό των χημικών

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Phytotherapy Research» είχε τίτλο «Η κουρκουμίνη εξισορροπεί τον άξονα miR-19/PTEN/AKT/p53 και καταστέλλει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων MCF – 7 (καρκίνος του μαστού) που προκαλείται από τη δισφαινόλη Α» (Curcumin Modulates miR-19/PTEN/AKT/p53 Axis to Suppress Bisphenol A-induced MCF-7 Breast Cancer Cell Proliferation). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η  κουρκουμίνη, η οποία έχει αποτελέσει το θέμα πάνω από 5.000 δημοσιευμένων μελετών, μπορεί να αντιστρέψει τη δράση της δισφαινόλης Α που προκαλεί καρκίνο στα κύτταρα που εκτίθενται στο συγκεκριμένο χημικό. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να προσφέρουν νέες γνώσεις για τους μοριακούς μηχανισμούς με τους οποίους η δισφαινόλη Α προκαλεί καρκίνο του μαστού καθώς και για τον τρόπο παρεμπόδισης αυτής της διαδικασίας.

Ο κουρκουμάς είναι ίσως το πιο ισχυρό μπαχαρικό – φάρμακο της φύσης

Ο κουρκουμάς ή τερμινανθός περιέχει πάνω από 300 συστατικά, όπως πτητικά/αιθέρια έλαια (πχ τουρμερόνη και ζιγγιβερόνη), σάκχαρα, πρωτεΐνες, ρητίνη, ενώ οφείλει το έντονο κίτρινο χρώμα του στις πολυφαινολικές χρωστικές, γνωστές ως κουρκουμινοειδή, συμπεριλαμβανομένων των δεμεθοξυκουρκουμίνης (demethoxycurcumin) και μπισδεμαθοξυκουρκουμίνης (bisdemethoxycurcumin). Θεωρείται ότι η αποτελεσματικότητά του οφείλεται εν μέρει στις ανοσορυθμιστικές του ιδιότητες και την ικανότητά του να επιδρά σε πολλαπλές οδούς σηματοδότησης της φλεγμονώδους και νευρολογικής ρύθμισης, μέσω πολλαπλών οδών (π.χ. COX-2, LOX-5, Nrf2, NF-KB κτλ). Μάλιστα, συγκρινόμενος ο κουρκουμάς με στατίνες, κορτικοστεροειδή και ασπιρίνη απεδείχθη ότι αποτελεί την απάντηση στην χωρίς παρενέργειες θεραπεία της φλεγμονής.

Όταν κανείς αναλογίζεται ότι ο τερμινανθός ή κουρκουμάς περιέχει τουλάχιστον 20 φυτοχημικά συστατικά με αντιβιοτικές ιδιότητες, 14 αντικαρκινικές ουσίες, 12 συστατικά που δρουν ενάντια στην ανάπτυξη όγκων, 12 αντιφλεγμονώδεις ουσίες και τουλάχιστον 10 αντιοξειδωτικές, αντιλαμβάνεται ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από κουρκουμίνη.

Τρόποι χρήσης και θεραπευτικές συνταγές

Πως και που τον χρησιμοποιούμε:

– Όταν βράζουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζουμε

– Αισθανόμαστε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είμαστε ήδη κρυωμένοι; Σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, ανακατεύουμε μισό κουταλάκι γλυκού κουρκουμά και ένα κουταλάκι μέλι. Το πίνουμε ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.

– Στο μπριάμ ή στα ψητά λαχανικά και πατάτες ταιριάζει καταπληκτικά η γεύση του κουρκουμά

Εξωτερική χρήση:

– Αναμείξτε κουρκουμά με λίγο χυμό λάιμ μέχρι να γίνει μία πάστα, και τρίψτε το πάνω στις δυσχρωμίες του δέρματος ή στα σημάδια της ακμής. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Η περιοχή που θα το απλώσετε ίσως να πάρει μία κίτρινη απόχρωση, η οποία όμως φεύγει με το πλύσιμο. Γι αυτό είναι καλύτερα να κάνετε τη θεραπεία αυτή το Σαββατοκύριακο.

– Η καύση κουρκουμά απομακρύνει τα κουνούπια

Οι ευεργετικές ιδιότητες του κουρκουμά πολλαπλασιάζονται όταν τον χρησιμοποιούμε μαζί με μαύρο πιπέρι

Πως να ενισχύσετε την απορρόφησή του στον οργανισμό σας

Ενώ έχει γίνει γνωστό στην φυσική ιατρική ότι η κουρκουμίνη έχει χαμηλή απορροφησιμότητα (βιοδιαθεσιμότητα), είναι λιγότερο γνωστό το γεγονός ότι χρειάζεται μόνο ελάχιστη ποσότητα για να είναι αποτελεσματική. Σύμφωνα με μελέτες παρουσιάζει χημειοθεραπευτική και χημειοπροληπτική δράση σε χαμηλές συγκεντρώσεις των 5-50μm.

Η παραδοσιακή χρήση του κουρκουμά με μαύρο πιπέρι, πιπερόριζα (τζίντζερ), γάλα ή βούτυρο ghee αποδεικνύει την αρχαία γνώση και σοφία για την ενίσχυση της βιοδιαθεσιμότητας και της αποτελεσματικότητας του κουρκουμά. Ενδείκνυται η κατανάλωσή ολόκληρου του κουρκουμά με μπαχαρικά και λίπος. Η χρήση του κουρκουμά στην ινδική διατροφή έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία του λαού καθώς επιδημιολογικά παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά καρκίνου, αλτσχάιμερ και διαβήτη. Το μαύρο πιπέρι αυξάνει έως και χίλιες φορές την βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά.

 

Χρυσό Γάλα, ένα Ισχυρό αντιφλεγμονώδες ελιξήριο

Βήμα 1- μείγμα κουρκούμης

Συστατικά
1/4 φλιτζανιού κουρκούμη σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/2 φλιτζάνι φιλτραρισμένο νερό

Οδηγίες
Βάλτε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Ρυθμίστε την κουζίνα στη μεσαία θερμοκρασία και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει μια παχιά κρέμα. Αυτό δεν θα σας πάρει πολύ χρόνο, γι’ αυτό καλό είναι να μην απομακρυνθείτε.

Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια φυλάξτε το σε ένα μικρό βάζο στο ψυγείο.

Βήμα 2: Γάλα με κουρκούμη

Συστατικά

1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου ( ή καρύδας)
1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας
1/4 κουταλάκι του γλυκού ή περισσότερο μείγμα κουρκούμης
μέλι

Οδηγίες
Βάλτε όλα τα συστατικά σε μια κατσαρόλα εκτός από το μέλι και ρυθμίστε την κουζίνα στη μεσαία θερμοκρασία. Ενώ ζεσταίνεται, φροντίστε να ανακατεύετε συνεχώς και μην αφήσετε το μείγμα να βράσει. Τέλος, προσθέστε το μέλι για να δώσει γεύση.

 

Χρυσό μέλι: Το φυσικό αντιβιοτικό

Συστατικά:

100 γραμμάρια ακατέργαστο μέλι

1 κουταλιά της σούπας κουρκούμη

Τρόπος παρασκευής:

Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας κουρκούμη σε 100 γραμμάρια ακατέργαστου μελιού. Ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε το μείγμα σε ένα βάζο.

Τρόπος χρήσης:

Όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος πρέπει να το λαμβάνετε ως εξής:

Ημέρα 1η – μισό κουταλάκι του γλυκού κάθε 1 ώρα όλη την ημέρα
Ημέρα 2η – μισό κουταλάκι του γλυκού κάθε 2 ώρες
Ημέρα 3η – μισό κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την ημέρα

Κρατήστε το μείγμα στο στόμα σας μέχρι να διαλυθεί τελείως. Συνήθως, μετά από 3 ημέρες το κρύωμα υποχωρεί και ο οργανισμός ανακάμπτει. Πολλά άτομα που το χρησιμοποίησαν ανέφεραν ότι απαλλάχτηκαν από το κρύωμα χωρίς να πάρουν καθόλου χάπια.

Η συνταγή αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων παίρνοντας 1 κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την ημέρα. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για 1 εβδομάδα. Μπορείτε να προσθέσετε το χρυσό μέλι στο γάλα ή το τσάι σας.

 

Θεραπευτικές γαργάρες με κουρκουμά για τον πονόλαιμο

Υλικά

250 ml χλιαρό νερό

1 κ.σ. κουρκούμη

½ κ.σ. θαλασσινό αλάτι

Ανακατέψτε και κάντε γαργάρες. Το μείγμα είναι πολύ αποτελεσματικό.

Που θα τον βρείτε

Τον κουρκουμά το βρίσκουμε πολύ εύκολα σε όλα τα μαγαζιά με μπαχαρικά και σε κάποια εξιδικευμένα σούπερ μάρκετ. Διατίθεται επίσης σε μορφή συμπληρώματος διατροφής σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε ορισμένα φαρμακεία. Προσπαθήστε να προμηθευτείτε βιολογικό κουρκουμά που δεν έχει υποστεί επεξεργασία.

Προφυλάξεις

Επειδή ο κουρκουμάς έχει πολύ ισχυρές δράσεις στις λειτουργίες του του σώματος, εάν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε τη συμβουλή του ιατρού σας. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα που έχουν χολόλιθους, εγκυμονούσες και θηλάζουσες μητέρες.

 
 

Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Τι είναι η χοληστερίνη?

Ένα θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο κόσμο ειδικά όσο περνούν τα χρόνια είναι η χοληστερίνη! Λέξη γνωστή σε όλους είτε από προσωπική εμπειρία είτε από το οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον.

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί να πάρω προβιοτικά;

Όταν μιλάμε για προβιοτικά (ετυμολογικά: προ βίου = «υπέρ της ζωής»), αναφερόμαστε σε βακτήρια, όμοια με αυτά που φυσιολογικά «κατοικούν» στον εντερικό σωλήνα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα προβιοτικά ορίζονται ως «ζωντανοί μικροοργανισμοί που, όταν χορηγηθούν σε επαρκείς ποσότητες, προσδίδουν οφέλη στην υγεία του οργανισμού – ξενιστή». Είναι εντυπωσιακό, ότι υπάρχουν περισσότερα από 400 είδη «φιλικών» βακτηρίων και πάνω από 100 τρισεκατομμύρια σε αριθμό στο πεπτικό μας σύστημα. Τα προϊόντα με προβιοτικά, που είναι ζυμωμένα τρόφιμα, εμπλουτισμένα σε καλλιέργεια ζωντανών οργανισμών (π.χ. κεφίρ, ξινόγαλο) και συμπληρώματα διατροφής (προϊόντα ειδικής διατροφής), περιέχουν κυρίως δύο βακτηριακά γένη, τους λακτοβακίλλους και τα μπιφιδοβακτήρια.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χορήγηση προβιοτικών;

Τα προβιοτικά απευθύνονται σε όλους, ακόμα και στους «απόλυτα υγιείς», σε αυτούς, δηλαδή, που δεν εμφανίζουν κάποια διαταραχή ή ασθένεια. Παρουσιάζουν πληθώρα θετικών επιδράσεων που αφορούν τη συνολική καλή υγεία του οργανισμού και δεδομένου ότι είναι ασφαλή, καθίστανται αυτομάτως, κατάλληλα ακόμη και για παιδιά και εγκύους. Δεν έχουν, όμως, όλα τα προβιοτικά τις ίδιες δράσεις και για το λόγο αυτό, προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην επιλογή του ενδεδειγμένου, για κάθε κατάσταση, στελέχους.

Αρρωσταίνετε συχνά;

Ο οργανισμός μας είναι, πολλές φορές, ευάλωτος σε λοιμώξεις από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα προβιοτικά μπορούν να μας θωρακίσουν και να εμποδίσουν την ανάπτυξη παθογόνων, κυρίως γιατί ευνοούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων. Επιπλέον, παράγουν ουσίες, όπως το γαλακτικό οξύ και τις βακτηριοκίνες (αντιβακτηριακές ουσίες), που διατηρούν σε ελεγχόμενα επίπεδα τον πληθυσμό των «κακών» βακτηρίων και έτσι προστατεύουν από νόσους που αυτά μπορούν να προκαλέσουν.

Έχετε δυσκοιλιότητα;

Τα προβιοτικά αυξάνουν τον όγκο του περιεχομένου του εντέρου και την κινητικότητά του. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται η συχνότητα των κενώσεων, βελτιώνεται η υφή των κοπράνων, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις, ανακουφίζονται τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν τη δυσκοιλιότητα (φούσκωμα, επίπονες κενώσεις, αίσθημα ατελούς κένωσης).

Λαμβάνετε τακτικά αντιβίωση;

Η συχνή χρήση αντιβιοτικών σκοτώνει τη μικροχλωρίδα του εντέρου, επιτρέποντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Η πρόσληψη όμως προβιοτικών μπορεί να προλάβει ή και να αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή. Ειδικότερα για τα προβιοτικά του γένους Lactobacillus, τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Επιπλέον, ορισμένα προβιοτικά, όπως το Lactobacillus bulgaricus, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διάρροιας λόγω αντιβίωσης σε μεγάλο ποσοστό.

Πάσχετε από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ);

Πολυάριθμες έρευνες συνηγορούν ότι, τα προβιοτικά ρυθμίζουν αποτελεσματικά τις εναλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου (διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα) που συνήθως χαρακτηρίζουν το ΣΕΕ, γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, μειώνουν την ένταση του κοιλιακού πόνου και ανακουφίζουν σημαντικά από τα φουσκώματα και τον μετεωρισμό. Επιπλέον, φαίνεται ότι συνολικά βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων και προλαμβάνουν τον κίνδυνο υποτροπής. Ειδικά το προβιοτικό Lactobacillus plantarum έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα του συγκεκριμένου συνδρόμου.

Έχετε δυσανεξία στη λακτόζη;

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η αδυναμία μεταβολισμού της λακτόζης, του σακχάρου δηλαδή που περιέχεται στο γάλα και στα παράγωγά του. Τα άτομα που εμφανίζουν αυτήν τη διαταραχή, στην πραγματικότητα δεν παράγουν λακτάση, το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη. Τα κυριότερα συμπτώματα που συνοδεύουν, συνήθως, την κατανάλωση γάλακτος είναι το φούσκωμα, τα αέρια, ο πόνος ενώ συχνά μπορεί να παρουσιάζουν διάρροιες. Η έρευνα για τη δράση συγκεκριμένων στελεχών δείχνει πως, τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη να ανέχονται περισσότερη λακτόζη, μειώνοντας τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνήθως συνοδεύουν τη διαταραχή.

Ταξιδεύετε συχνά;

Πολύ συχνό φαινόμενο για ανθρώπους που ταξιδεύουν από τις ανεπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι να προσβληθούν από τη διάρροια του ταξιδιώτη, νόσος που οφείλεται στην κατανάλωση μολυσμένης τροφής ή νερού. Έχει φανεί πως η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να αυξήσει τους πληθυσμούς των «καλών» βακτηρίων στο έντερο που ανταγωνίζονται τους παθογόνους μικροοργανισμούς εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους, ενισχύοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού. Τα προβιοτικά λοιπόν μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για άτομα που ταξιδεύουν συχνά.

Εμφανίζετε αλλεργίες;

Αλλεργικές αντιδράσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα και το άσθμα είναι πολύ συχνές στις βιομηχανοποιημένες χώρες. Η κληρονομικότητα, πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, καθώς και αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου έχουν προταθεί ως σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της ατοπικής δερματίτιδας. Αριθμός μελετών υποστηρίζει πως, η ελλιπής έκθεση σε μικροοργανισμούς κατά την παιδική ηλικία, αυξάνει την ευαισθησία σε αλλεργίες. Ο μηχανισμός που θεωρείται υπεύθυνος για αυτήν τη δράση των προβιοτικών, εμπλέκει τη μεταβολή στην ανοσολογική απόκριση του λεμφικού συστήματος που επικοινωνεί με το γαστρεντερικό.

Έχετε αυξημένη χοληστερίνη;

 

Μελέτες έχουν αναδείξει τη δράση ορισμένων γαλακτικών βακτηρίων, στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης (ή χοληστερόλης), πιθανώς λόγω της παρεμπόδισης της επαναπρόσληψής της από τον εντερικό σωλήνα. Ακόμη, φαίνεται πως η μακροχρόνια κατανάλωση προϊόντων με προβιοτικά, μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση της καλής χοληστερίνης (HDL) στο αίμα, βελτιώνοντας το λόγο LDL (κακή χοληστερίνη)/HDL (καλή χοληστερίνη).

Παθαίνετε συχνά ουρολοιμώξεις;

Η δράση των προβιοτικών έναντι των ουρολοιμώξεων στις γυναίκες εντοπίζεται στην αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών στον εντερικό σωλήνα, που μπορεί, δυνητικά, να μεταναστεύσουν στο ουροποιητικό, λόγω λανθασμένων πρακτικών υγιεινής. Η κατανάλωση προϊόντων με προβιοτικά μπορεί επιπλέον να προστατεύσει και την εντερική μικροχλωρίδα, κατά τη λήψη αντιβιοτικών για την καταπολέμηση της ουρολοίμωξης. Η χρήση προβιοτικών ενδοκολπικά μπορεί να ενισχύσει την αποκατάσταση της μικροχλωρίδας και να προλάβει λοιμώξεις από βακτήρια και μύκητες.

Είστε έγκυες;

Η χορήγηση προβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, έχει βρεθεί ότι ενισχύει την ανοσοπροστατευτική δράση του μητρικού γάλακτος και προστατεύει από την εμφάνιση ατοπικού εκζέματος στα μωρά. Επιπλέον, τα προβιοτικά ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του κόλπου, καθώς η διαταραχή στην ισορροπία του, έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και περιγεννητικών διαταραχών.

Άλλες ασθένειες για την αντιμετώπιση των οποίων έχουν φανεί ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την κατανάλωση προβιοτικών είναι: η λοίμωξη από το Helicobacter pylori και το Clostridium difficile, η Νεκρωτική Εντεροκολίτις και η νόσος του Crohn.

Επιπλέον, αποτελέσματα μελετών σε ζώα δείχνουν πως τα προβιοτικά, λόγω της ικανότητάς τους να δεσμεύουν ετεροκυκλικές αμίνες, καρκινογόνες ουσίες που εντοπίζονται στο μαγειρεμένο κρέας, έχουν αντι-μεταλλαξιογόνο και αντι-καρκινική δράση. Από μελέτες σε ανθρώπους, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια στελέχη προβιοτικών μπορεί να έχουν αντι-καρκινική δράση, πιθανόν γιατί μειώνουν τη δραστικότητα ενός ενζύμου (β-γλυκουρονιδάση), που φαίνεται να παράγει καρκινογόνες ουσίες στο πεπτικό σύστημα. Τα χαμηλότερα ποσοστά του καρκίνου παχέος εντέρου, που έχουν παρατηρηθεί σε καταναλωτές μεγαλύτερων ποσοτήτων ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, αποτελούν μια ακόμη ένδειξη που υποστηρίζει την αρχική υπόθεση, για την οποία, ωστόσο, αναμένεται επιβεβαίωση.

 

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Φθείρες (ψείρες) και κόνιδα στο κεφάλι. Αντιμετώπιση και πρόληψη με φυσικά μέσα

Οι ψείρες είναι συχνό φαινόμενο στις παιδικές ηλικίες και παρατηρείται μεγάλη έξαρση ιδίως στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς. Οι πιθανότητες να κολλήσει και το δικό σας παιδί ψείρες είναι αρκετά μεγάλες, ειδικά όταν πηγαίνει στο σχολείο, και στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να το αποφύγετε ότι και να κάνετε. Άλλωστε η καθαριότητα έπαψε να είναι επιχείρημα ότι κάποιος δεν κολλάει ψείρες. Απλά έχετε το νου σας και αν δείτε το παιδί σας να ξύνει επίμονα το κεφάλι του κάντε έναν έλεγχο, που είναι πολύ απλός. 

 

Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής οφείλεται στην παρασιτική λοίμωξη του ανθρώπου από τον pediculus humanus capitis. Οι φθείρες μολύνουν το τριχωτό της κεφαλής και συνήθως προσβάλλουν παιδιά (σχολικής ηλικίας). Είναι ασύνηθες σε μωρά.

Oι ψείρες του κεφαλιού είναι εντοπισμένες μονάχα στο τριχωτό και όχι σε άλλα σημεία του σώματος, στο υπόλοιπο σώμα διακρίνουμε μια διαφορετική κατηγορία ψειρών, τις φθείρες του σώματος καθώς και αυτές του εφηβαίου. Μεταδίδεται κυρίως με την άμεση επαφή και δεν ενοχοποιούνται για την μετάδοση άλλων ασθενειών από άνθρωπο σε άνθρωπο. 

Συνήθως η ανεύρεση ψειρών στο κεφαλάκι του παιδιού προκαλεί αναστάτωση και ανησυχία. Είναι πολύ σημαντικό όμως από την αρχή να έχουμε κατά νου ότι :

Οι ψείρες δεν αποτελούν στίγμα έλλειψης καθαριότητας ή ύπαρξης μεταδοτικής αρρώστιας

Μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτές με την κατάλληλη θεραπεία

Δεν προκαλεί η φθειρίαση σοβαρά ή μακροχρόνια προβλήματα υγείας 

 

Οι ψείρες του κεφαλιού είναι συνηθέστερες σε παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό. Είναι σπάνιες στα μωρά. Τουλάχιστον 1 στα 5 παιδιά θα έχει ψείρες κάποια στιγμή στη ζωή του. Η διάγνωση γίνεται είτε βρίσκοντας ψείρες ή τα αβγά τους κολλημένα στα μαλλιά κοντά στο δέρμα του κεφαλιού. Αντίθετα από τη πιτυρίδα, δεν μπορείτε να βγάλετε τα αβγά χτενίζοντάς τα με μια κανονική χτένα.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει;

• ερεθισμό και κνησμό

• εκδορές και επιμολύνσεις του δέρματος

Πώς θα καταλάβεις αν το παιδί σου έχει ψείρες;

Το παιδί που έχει ψείρες παρουσιάζει κνησμό, καθώς οι ψείρες εκκρίνουν τοξίνες που προκαλούν φαγούρα, πιθανόν και εξάνθημα. Το βασικό πρόβλημα με τις ψείρες δεν είναι να τις σκοτώσεις, αλλά πως να απομακρύνεις τα αυγά (κόνιδα), για να μην εκολαφθούν και πολλαπλασιαστούν, γι' αυτό το χτένισμα με το ειδικό χτενάκι είναι απαραίτητο ότι προϊόν κι αν χρησιμοποιήσει κανείς. Η βασική ιδέα είναι να απομακρυνθούν τα αυγά, πριν εκκολαφθούν, γιατί οι νεογέννητες ψείρες πολύ γρήγορα ενηλικιώνονται και θα γεννήσουν καινούρια αυγά και ο κύκλος ξαναρχίζει.

Ένα δεύτερο, πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι η απολύμανση του ρουχισμού, τα μαξιλάρια, οι πετσέτες κλπ, γιατί ο ψείρες μεταδίδονται πολύ εύκολα, με απ' ευθείας επαφή ή με τα ρούχα και γι' αυτό καλό θα ήταν, αν διαπιστώσετε ψείρες, να ελέγξετε και όλη την οικογένεια. Η ψείρα σκοτώνεται στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία, συνεπώς πλύσιμο του μολυσμένου ρουχισμού με καυτό νερό, καυτό στεγνωτήριο και σιδέρωμα (καυτό), μπορεί να μην είναι η ευκολώτερη λύση, είναι όμως η μόνη, για να μην υπάρξει επαναμόλυνση από τα ρούχα. Απολυμάνετε με καυτό νερό ό,τι έρχεται σε επαφή με τα μαλλιά του παιδιού (σεντόνια, ρούχα, βούρτσες κλπ.). H θερμοκρασία αυτή σκοτώνει τις ψείρες και τα αυγά τους σε 3 έως 5 λεπτά. 

Σε ότι αφορά τον καθαρισμό του κεφαλιού, υπάρχουν συνταγές που υπόσχονται αποτελέσματα με τις ψείρες, χωρίς όμως να αναιρούνται όλα τα παραπάνω μέτρα: 

Μουσκέψτε καλά τα μαλλιά με ζεστό ξύδι και καλύψτε τα τυλιγμένα με μια νάυλον σακούλα ή ένα σφιχτό σκουφάκι ντους για περίπου μισή ώρα. Αυτό το "μούλιασμα" θα μαλακώσει την κόλλα με την οποία κολλάνε οι ψείρες και τα αυγά στην τρίχα και θα επιτρέψει την ευκολώτερη αφαίρεση τους με το ειδικό χτενάκι*. Αφού αφαιρέσετε τις ψείρες και τα αυγά (δώστε έμφαση στα σημεία πίσω από τ' αυτια και στην ρίζα του λαιμού), λουστείτε κανονικά, όμως καλό θα ήταν να επαναλάβετε την διαδικασία καθημερινά για τουλάχιστον επτά ημέρες (τόσο χρειάζονται τα αυγά για να εκκολαφθούν), μέχρι να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν πλέον αυγά ή ψείρες και το χτενάκι ν' αρχίσει να βγαίνει καθαρό .

Λούστε τα μαλλιά του με λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο. Τα έλαια αυτά διαθέτουν λιπαρά οξέα που διαλύουν τα σώματα (εξωσκελετούς) των ψειρών και τις σκοτώνουν.

Στο κανονικό σαμπουάν το παιδιού, προσθέστε 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι λάδι τσαγιόδεντρου και 1 κουταλάκι λάδι ευκαλύπτου. Απλώστε το σαμπουάν στο κεφάλι του παιδιού, σκεπάστε τα μαλλιά του με μία πλαστική σακούλα και αφήστε για μισή ώρα. Ξεπλύνετε και χτενίστε πάλι με ψιλή ειδική χτένα για ψείρες. 

Προληπτικά μέτρα

Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τις ψείρες είναι να ακολουθείτε μία ρουτίνα προληπτικά ώστε ακόμη και να έρθουν σε επαφή τα παιδιά σας με άλλα παιδάκια που έχουν ψείρες, να μην κολλήσουν. 

Αν το παιδί σας έχει μακριά μαλλιά, φροντίστε να είναι πάντοτε δεμένα όταν πηγαίνει στο σχολείο.Έτσι δεν θα έρθουν σε επαφή με τα μαλλιά άλλων παιδιών που μπορεί να έχουν πάνω κόνιδες ψείρας.

Ρίξτε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας στη χτένα του παιδιού. Το λαδάκι μένει στα μαλλιά και απωθεί τις ψείρες. (Παρόμοια δράση έχουν τα αιθέρια έλαια ευκαλύπτου, τσαγιόδεντρου, και δεντρολίβανου) Συχνό χτένισμα με ψιλή χτένα ώστε αν έχει ήδη το κεφάλι του παιδιού κόνιδες, να απομακρυνθούν. Επιπλέον, μία φορά την εβδομάδα, τσεκάρετε το παιδί σας για κόνιδες στο κεφάλι, στο λαιμό, πίσω από τα αυτιά.

Μην αφήνετε το παιδί να χρησιμοποιεί βούρτσες, χτένες και καπέλα που ανήκουν σε άλλους. Δεν πρέπει τα παιδιά να κρεμάνε τα σακάκια τους σε κοινές κρεμάστρες στο σχολείο, αλλά το καθένα να έχει το σακάκι του στην καρέκλα του. Η κοινή κρεμάστρα αποτελεί σύνηθες μέσο μετάδοσης της ψείρας.

Όταν χτενίζετε τα μαλλιά με το ειδικό χτενάκι θα πρέπει για κάθε τούφα να φροντίζετε να το ξεπλένετε με καυτό νερό, σκέτο ή με ξύδι. Η σχολαστική απολύμανση του είναι απαραίτητη μετά από κάθε χρήση. 

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016

ΘΥΡΟΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Ο θυρεοειδής αδένας μας μπορεί να είναι μικρός, αλλά παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο καλά λειτουργεί το σώμα μας.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο θυρεοειδής παράγει τις ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό! Σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να κερδίζουμε βάρος πιο εύκολα και να αισθανόμαστε κουρασμένοι και υποτονικοί! Ακόμη ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σας. Όταν θυρεοειδής σας δε λειτουργεί σωστά, αυτοί οι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο μπορεί να μη ρυθμίζονται σωστα, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε άγχος, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και κατάθλιψη.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον υποθυρεοειδισμό είναι να σιγουρευτείτε ότι παίρνετε τη σωστή δόση θυροξίνης. Στη συνέχεια; Βάλτε την άσκηση στη ζωή σας και βελτιώστε τις διατροφικές σας συνήθειες!

Η τακτική άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής στρατηγικής σας για να διαχειρίζεστε πολλά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Η άσκηση καίει θερμίδες, αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους και μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του υποτονικού μεταβολισμού σας.

Μια καλή προπόνηση μπορεί επίσης να τονώσει τη διάθεσή σας- ενώ ασκείστε, το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες!

 

Υποθυρεοειδισμός και Γυμναστική

Ποιο είναι το καλύτερο είδος άσκησης για τον υποθυρεοειδισμό;

Ένα πρόγραμμα με αερόβιες ασκήσεις χαμηλής έντασης και ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Το αερόμπικ χαμηλής έντασης αυξάνει μόνο λίγο το ρυθμό της καρδιάς σας, στέλνοντας οξυγόνο στους πνεύμονες, χωρίς να ασκείται πολλή πίεση στις αρθρώσεις, το οποίο είναι σημαντικό, μιας και ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού.

Η άσκηση με στατικό ποδήλατο και ή με ελλειπτικό μηχάνημα σε χαμηλή ένταση είναι άριστες επιλογές ώστε να ασκηθεί και η καρδιά. Το περπάτημα είναι μια καλή άσκηση επίσης, εφ ‘όσον δεν έχετε προβλήματα με τα γόνατα ή τους αστραγάλους σας.

Επίσης, η άσκηση με πιλάτες ή γιόγκα μπορεί να ενδυναμώσει τους μύες του κορμού και να βελτιώσει τον πόνο στην πλάτη και τα ισχία που μπορεί να συνδέεται με τον υποθυρεοειδισμό.

Οι άνθρωποι με υποθυρεοειδισμό μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την προπόνηση με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ή τις ασκήσεις με βάρη.Αυτά τα είδη άσκησης «χτίζουν» μυϊκή μάζα και «καίνε» περισσότερες θερμίδες, ακόμα και όταν είστε σε κατάσταση ηρεμίας, ώρες μετά την προπόνηση.

Ξεκινήστε αργά και ανεβάστε την ένταση σταδιακά

Αν ξεκινήσετε πολύ γρήγορα και με πολλή ένταση, μπορείτε να τραυματιστείτε, να απογοητευτείτε και να τα παρατήσετε. Επιλέξτε ασκήσεις που μπορείτε να απολαύσετε και που είστε σίγουροι ότι το σώμα σας μπορεί να ανεχθεί. Έτσι αυξάνεται και η πιθανότητα να σας γίνει ρουτίνα η γυμναστική!

Ρυθμίστε τον αριθμό των επαναλήψεων, όσο περνάει ο καιρός! Σε μόλις δύο εβδομάδες, θα έχετε ένα διαφορετικό σώμα. Αν πριν δεν κάνατε καθόλου γυμναστική, το αποτέλεσμα θα έρθει ακόμα πιο γρήγορα!

Αν κάτι πονάει, ίσως χρειαστεί να κάνετε μια μικρή αλλαγή, όπως η γωνία της άσκησης ή της κίνησης. Εάν εξακολουθεί να πονάει, σταματήστε και να βρείτε μια άλλη άσκηση που δεν προκαλεί δυσφορία!

 

Έχεις υποθυρεοειδισμό; Τι πρέπει να προσέχεις όταν γυμνάζεσαι;

Αν πάσχετε από υποθυροειδισμό ή κάποια άλλη νόσο του θυρεοειδούς, ενημερώστε την ενδοκρινολόγο σας πριν ξεκινήσετε μια μορφή άσκησης. Aν ξεκινήσετε τη γυμναστική, καλό θα ήταν να ελέγξετε και τις τιμές των θυρεοειδικών ορμονών μετά από λίγο χρονικό διάστημα. Aν χάσετε βάρος, το πιθανότερο είναι να πρέπει να μειωθεί η δόση της θυροξίνης. Είναι σημαντικό για τον ίδιο λόγο να γνωρίζετε πώς είναι οι τιμές σας πριν ξεκινήστε την άσκηση.

Σε οποιαδήποτε ενόχληση που επιμένει διακόψτε την άσκηση και επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Ιδιαίτερα μην αγνοήστε τις ενοχλήσεις από την καρδιά και τις αρθρώσεις. Προμηθευτείτε τις ειδικές συσκευές που δείχνουν τους παλμούς τις καρδιάς ενώ γυμνάζεστε. Θα μπορέσετε έτσι με την παρατήρηση να διαπιστώστε ποια είναι τα δικά σας προσωπικά όρια.

Ειδικά οι ασθενείς που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, πάσχουν συχνά και από άλλα αυτοάνοσα νοσήματα που πλήττουν τις αρθρώσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος, η ινομυαλγία αλλά και από διαβήτη τύπου 1 ή ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων. Αν ανήκετε σε αυτή την ομάδα ασθενών, συμβουλευτείτε το ρευματολόγο ή/και τον ενδοκρινολόγο σας για το είδος άσκησης που θα ακολουθήσετε και για τυχόν απαραίτητες αλλαγές στη δοσολογία των φαρμάκων.

 

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016

Kυτταρίτιδα: Μυστικά που την κάνουν τρωτή

Η κυτταρίτιδα σχηματίζεται από «στρώματα» λιπωδών κυττάρων και συνδετικού ιστού που συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα (συνήθως των μηρών και των γλουτών). Πρόκειται, όπως λένε οι ειδικοί, για τον φυσικό τρόπο αποθηκεύσεως λίπους στις γυναίκες.

Πάντως, άλλες γυναίκες έχουν έντονη κυτταρίτιδα και άλλες όχι. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως: αύξηση του σωματικού βάρους (μολονότι και πολλές αδύνατες γυναίκες έχουν κυτταρίτιδα), κληρονομικότητα και ορμονικές διακυμάνσεις που αναπόφευκτα συμβαίνουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής των γυναικών.

Ακόμα και στους αδύνατους ανθρώπους, μια διατροφή πλούσια σε λίπη μπορεί να αυξήσει το γενικό ποσοστό λίπους του σώματος και, συνεπώς, τις πιθανότητες αναπτύξεως κυτταρίτιδας. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο περιορισμός των κεκορεσμένων λιπών (υπάρχουν σε αφθονία στο κόκκινο κρέας, στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, στα μπισκότα, στα γλυκίσματα, στις σοκολάτες και στα τηγανητά φαγητά).

Κοντολογίς, η καλύτερη διατροφή για την κυτταρίτιδα είναι η υγιεινή. Επομένως προτιμήστε : φρούτα, λαχανικά και όσπρια, ακατέργαστους υδατάνθρακες (λ.χ. μαύρο ψωμί, δημητριακά κτλ) και άπαχες πρωτεΐνες (λ.χ. ψάρι, πουλερικά, άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών). Σε κάθε περίπτωση, αν είστε υπέρβαροι, το αδυνάτισμα μπορεί να βελτιώσει κάπως την κυτταρίτιδα. Αν όμως το σωματικό σας βάρος είναι ήδη εντός των φυσιολογικών ορίων, εάν το παρακάνετε θα την κάνει να φαίνεται πιο έντονα.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το σωματικό λίπος που είναι υπεύθυνο για την κυτταρίτιδα τείνει να συσσωρεύεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής και να επιδεινώνεται με την ηλικία. Επομένως, ο συνδυασμός της υγιεινής διατροφής με τη γυμναστική μπορεί να μην την κάνει εντονότερη αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα την εξαφανίσει. Η γυμναστική μπορεί να αμβλύνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αλλά όχι να την εξαλείψει τελείως, εκτός κι αν κάποιος γυμνάζεται συστηματικά από την παιδική ηλικία. Μολονότι, λοιπόν, η συστηματική γυμναστική δεν μπορεί να «διορθώσει» πλήρως το δέρμα, μπορεί να κάψει γενικώς σωματικό λίπος και να ενισχύσει τον μυϊκό τόνο. Συνεπώς, δεν χάνετε τίποτα να την δοκιμάσετε. Για καλύτερα αποτελέσματα να συνδυάζετε αεροβικές ασκήσεις με ασκήσεις για δύναμη.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Οι τροφές που βοηθούν αποτελεσματικά στη διάσπαση της κυτταρίτιδας είναι:

Άπαχα γαλακτοκομικά

Ελαιόλαδο

Κρεμμύδι

Μήλα

Καρότα

Μαρούλι

Μπρόκολο

Λάχανο

Ψάρια

Δαμάσκηνα

Σέλινο

Σπανάκι

Όσπρια

Πουλερικά