ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ από 39 ευρώ και άνω και έως 2 κιλά! Παράδοση και Σάββατο! Μάθετε περισσότερα
Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2018

Τι είναι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Αποτελούν μια ομάδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία ο οργανισμός τα χρησιμοποιεί με ποικίλους τρόπους.

Παρόλο που το σώμα έχει τη δυνατότητα να συνθέσει πολλούς τύπους λιπαρών οξέων, αδυνατεί να συνθέσει ορισμένα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, με αποτέλεσμα να γίνονται απαραίτητα και να πρέπει να ληφθούν μέσω της διατροφής.

Οι κυριότεροι τύποι ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που συναντάμε σε ιχθυέλαια και φυτικές πηγές είναι:

Εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA)

Δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA)

Α-λινολενικό οξύ (ALA)

Οι σημαντικότερες δράσεις των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι ότι μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης ορού, προστατεύουν έναντι της αθηροσκλήρωσης και μειώνουν τις καρδιακές αρρυθμίες. Επιπλέον διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν σε παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, ενώ δρουν βελτιωτικά στη μνήμη και σε παθήσεις όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η νόσος Alzheimer.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη αποτελεί μια ψυχική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από λύπη, θλίψη, έλλειψη επιθυμίας για δραστηριότητες και μειωμένα επίπεδα ενέργειας. Επιπλέον, συμπτώματα μπορεί να είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης, το αυξημένο αίσθημα ενοχών, οι διαταραχές διάθεσης και όρεξης. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, 1 στα 20 άτομα έχουν περάσει από κάποιο επεισόδιο κατάθλιψης στη ζωή τους.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και διάθεση

Η υιοθέτηση της Δυτικού τύπου διατροφής και η απομάκρυνση από το Μεσογειακό πρότυπο είχε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Η αυξημένη κατανάλωση ωμέγα 6 λιπαρών οξέων και η δραματική μειωμένη πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, φαίνεται να συνδέεται με πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις και ψυχικές νόσους.

Πολλές μελέτες έδειξαν πως άτομα που κατανάλωναν επαρκείς ποσότητες ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, είτε μέσω τροφής ή συμπληρώματος, διέτρεχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές. Επιπλέον δεν είναι λίγα τα ευρήματα που υποστηρίζουν πως άτομα που ήδη έπασχαν από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές είδαν βελτίωση στη διάθεσή τους και μείωση των συμπτωμάτων έως και 60% μετά από συστηματική λήψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA).

Η λήψη ωμέγα 3 λιπαρών φάνηκε επίσης πως είχε θετική επίδραση ακόμη και στη περίοδο της εγκυμοσύνης, στην επιλόχεια κατάθλιψη, στην εμμηνόπαυση, σε άτομα που έπασχαν από διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια. Ένας λόγος που τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι τόσο ευεργετικά στην ψυχική υγεία, είναι ότι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία αποτελεί και τη ρίζα των περισσότερων ασθενειών.

Παρόλο που η λήψη ωμέγα 3 λιπαρών δεν μπορεί να θεωρηθεί θεραπεία, αποτελεί ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό συμπλήρωμα που μπορεί να βοηθήσει τη διάθεση και να βελτιώσει τη ψυχική σας υγεία.

<< Πίσω στα άρθρα

Αφήστε το σχόλιό σας