ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ από 39 ευρώ και άνω και έως 2 κιλά! Παράδοση και Σάββατο! Μάθετε περισσότερα
Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018

Μπύρα με αφρό ή χωρίς; Τι είναι καλύτερο για το στομάχι

Η μπύρα παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία λόγω των συστατικών που περιέχει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο λυκίσκος επιδρά προστατευτικά ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

H μαγιά παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως B1, B6 και φυλλικό οξύ, οι οποίες συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, και στη διατήρηση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Έχει βρεθεί επίσης ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ποιο είναι όμως το ιδανικό σερβίρισμα για τη μπύρα;

Ο αφρός προστατεύει την μπύρα από την επαφή της με το οξυγόνο και δεν την αφήνει να οξειδωθεί, βοηθώντας την έτσι να κρατήσει καλύτερα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της (τη γεύση, το άρωμα κλπ.).

Επίσης όταν η μπύρα κάνει αφρό στο ποτήρι ελευθερώνεται το ανθρακικό που περιέχει με αποτέλεσμα να μας προστατεύει από τα προβλήματα που προκαλεί το ανθρακικό όπως είναι το πολύ φούσκωμα στο στομάχι, οι ερυγές (ρεψίματα) και η ανάγκη για επιτακτική ούρηση.

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018

Σας παίρνει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση; Η καρδιά σας κινδυνεύει!

Εάν και εσείς αφήνεστε στην αγκαλιά του Μορφέα ενώ παρακολουθείτε το βραδινό δελτίο ειδήσεων, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε άμεσα τον καρδιολόγο σας!

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από την Ιαπωνία, το αίσθημα κόπωσης και η έντονη υπνηλία λίγο μετά τη δύση του ηλίου πιθανώς αποτελούν «σήμα κινδύνου» για την καρδιά, τουλάχιστον μεταξύ των ανδρών. Δεν μπορεί να σας αδικήσει κανείς εάν δουλεύατε δωδεκάωρο και νυστάζετε από τις 8, όμως στην περίπτωση που η έντονη επιθυμία να κοιμηθείτε δεν δικαιολογείται από το φόρτο εργασίας σας, ίσως θα πρέπει να μπείτε σε σκέψεις…

Τα ευρήματα που παρουσίασαν οι ερευνητές στο πλαίσιο του τελευταίου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Ρώμη υποδεικνύουν ότι αν ένας άντρας δυσκολεύεται να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά το βράδυ ή αν αποκοιμιέται βλέποντας τηλεόραση, τότε ίσως έχει ανεβασμένη πίεση και επομένως διατρέχει αυξημένο κίνδυνοκαρδιοπάθειας.

Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε δείγμα 2.424 ενηλίκων ηλικίας 40 έως 60 ετών, έδειξε ότι οι άντρες –αλλά όχι οι γυναίκες– με υπέρταση κοιμούνται νωρίτερα το βράδυ από τους άντρες με φυσιολογική πίεση και μάλιστα οι πρώτοι είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουνπροβλήματα στον ύπνο (π.χ. διακοπές στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας).

«Η ώρα του ύπνου συσχετίζεται με την υπέρταση και μάλιστα ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες» αναφέρει ο Δρ Νόμπου Σασάκι από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα, ενώ ο συνάδελφός του Ριότζι Οζόνο τονίζει πως μια αλλαγή στην ώρα του ύπνου δεν πρόκειται να επηρεάσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Όσον αφορά τους μηχανισμούς που καθοδηγούν τη σχέση ύπνου και πίεσης, οι ερευνητές δηλώνουν ότι είναι πιθανό τα άτομα με υπέρταση να θέλουν να κοιμούνται νωρίτερα λόγω της κακής κατάστασης της υγείας τους, η οποία οδηγεί σε εντονότερο αίσθημα κούρασης.

Είναι όμως εξίσου πιθανό η υπέρταση να επηρεάζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, προωθώντας την υπνηλία

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018

Pharmacy-home News: Μπρόκολο και λάχανο, δυο λαχανικά ενάντια στον καρκίνο!

Τι είναι τα σταυρανθή λαχανικά;

Αποτελούν μέρος του γένους φυτών Brassica και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια, τα γογγύλια, το κάρδαμο κ.α..

Μελέτες έδειξαν πως αποτελούν πλούσιες πηγές πολλών βιταμινών, καροτενοειδών και φυτικών ινών. Συγκεκριμένα περιέχουν βιταμίνη C, E και Κ, φολικό οξύ, βήτα καροτένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη καθώς πολλά άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Η ελαφρώς πικρή γεύση και πικάντικο άρωμα που έχουν τα σταυρανθή λαχανικά αποδίδεται στα γλυκοζινολικά, χημικές ουσίες που περιέχουν θείο. Η σουλφοραφάνη αποτελεί από τα πιο μελετημένα συστατικά των σταυρανθών και συγκεκριμένα του μπρόκολου που φάνηκε πως δρα κατά του καρκίνου.

Ποια τα οφέλη των σταυρανθών και πως δρουν Οι δραστικές και ωφέλιμες ουσίες των σταυρανθών απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της παρασκευής των τροφίμων, τον τεμαχισμό, το μάσημα της τροφής και την πέψη. Αντίθετα μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών καταστρέφεται με το μαγείρεμα.

Πολλές μελέτες έδειξαν πως με την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών παράγονται στο έντερο χημικές ουσίες οι οποίες διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές δράσεις, καθώς αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου σε πειραματόζωα.

Πειραματικές μελέτες προτείνουν διάφορους πιθανούς τρόπους με τους οποίους αυτές οι ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου, όπως:

Βοηθούν στην προστασία των κυττάρων και του DNA Βοηθούν στην αδρανοποίηση των καρκινογόνων ουσιών Έχουν αντιιϊκή και αντιβακτηριακή δράση Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες Προκαλούν κυτταρικό θάνατο (απόπτωση)

Αναστέλλουν τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων όγκων (αγγειογένεση) Αναστέλλουν τη μετανάστευση κυττάρων όγκων (που απαιτούνται για τη μετάσταση) Η υψηλότερη κατανάλωση των παραπάνω λαχανικών μπορεί να προστατεύσει από ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Γι’ αυτό βάλτε άφθονα αυτά τα λαχανικά στη διατροφή σας και θωρακίστε το σώμα σας ενάντια στον καρκίνο. Share this... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Reddit

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018

Πώς να απαλλαγείτε από τις ρυτίδες στο λαιμό

Η φροντίδα της επιδερμίδας δεν σταματά στο πιγούνι!

Προλάβετε τα σημάδια του χρόνου και απαλλαγείτε από τις ρυτίδες στο λαιμό με αυτές τις κινήσεις. Λαιμός: Η περιοχή που συνήθως αγνοούμε, εξαιρώντας τη από την καλλυντική φροντίδα, είναι και η πρώτη που μαρτυρά την ηλικία μας. Καθώς μεγαλώνουμε, η επιδερμίδα μας χάνει νερό και κολλαγόνο και έτσι γίνεται πιο ξηρό και λιγότερο ελαστικό.

Αν και οι ρυτίδες στο λαιμό οφείλονται στο DNA ή στην ελλειπή φροντίδα αν αντικρίσατε ρυτίδες στο λαιμό υπάρχουν λύσεις που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από αυτές.

1 Φροντίζετε σωστά την περιοχή του λαιμού Κάντε καθημερινά καθαρισμό στο λαιμό με ένα τζελ καθαρισμού και χλιαρό νερό, αποφεύγοντας τη χρήση σαπουνιού επειδή ξηραίνει την επιδερμίδα. Η τακτική απολέπιση κρίνεται απαραίτητη. Δοκιμάστε την Lierac gommage senoriel aux 3 fleures

 

Καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα, χωρίς να την ξηραίνει, χωρίς parabens, χωρίς σαπούνι, χωρίς sulfates, εύκολα βιοδιασπώμενη φόρμουλα. Επίσης, όταν ελέγχετε τα μηνύματα στο κινητό σας μην σκύβετε το κεφάλι διπλώνοντας το λαιμό σας αλλά φέρτε τη συσκευή στο ύψος των ματιών σας.

2 Ενυδατώνετε την περιοχή

Η έκθεση στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου μπορεί να διασπάσει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, προκαλώντας την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, με αποτέλεσμα τις ρυτίδες στο λαιμό. Η επιδερμίδα στο λαιμό γερνά πιο γρήγορα απ' το υπόλοιπο σώμα. Και αυτό γιατί είναι ιδιαίτερα λεπτή και εύθραυστη, καθώς δεν διαθέτει μεγάλο αριθμό σμηγματογόνων αδένων ούτε αρκετά λιπίδια. Χρειάζεται επομένως ενυδάτωση στο φουλ! Δοκιμάστε την εξειδικευμένη κρέμα για σύσφιξη και ανόρθωση του λαιμού Neck Contour Cream της Frezyderm. Περιέχει Phyto Lifting, έναν μοναδικό φυσικό παράγοντα lifting φυτικής προέλευσης που ενυδατώνει και ανορθώνει το χαλαρό δέρμα. Παράλληλα, η ενισχυμένη σύνθεσή της προσφέρει αντιγηραντική, αντιρυτιδική και αντιοξειδωτική δράση, τονώνει τη μικροκυκλοφορία και αυξάνει τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας. Έτσι, επαναπροσδιορίζεται το περίγραμμα και επαναφέρεται το οβάλ του προσώπου και ο λαιμός γίνεται πιο ελαστικός και πιο νεανικός! Απλώνετε κάθε πρωί, με απαλές ανοδικές κινήσεις στο λαιμό και ελαφρά χτυπηματάκια την ενυδατική κρέμα, η οποία καλό είναι να περιέχει υψηλό δείκτη προστασίας.

3 Απλώστε μία μάσκα Η απώλεια βάρους αλλά και η παχυσαρκία είναι οι κύριες αιτίες πρόωρης γήρανσης του λαιμού. Εάν παρατηρείτε χαλάρωση στην περιοχή του λαιμού λόγω απότομης απώλειας βάρους, μια μάσκα σύσφιξης για το λαιμό μπορεί να σας βοηθήσει. H Liftactiv Specialist Hyalu Mask - Αντιγηραντική Μάσκα Προσώπου με Υαλουρονικό Οξύ, για Αναζωογόνηση & Γέμισμα Ρυτίδων της Vichy αποτελεί ένα πλήρες σύστημα που ενισχύει τη φυσική παραγωγή υαλουρονικού οξέος και προστατεύει την επιδερμίδα από την απώλειά του. Η μεταξένια υφή της αγκαλιάζει την επιδερμίδα προσφέροντάς της τόνωση και ομοιομορφία. 

4 Κάντε μασάζ κάθε βράδυ με έλαια Το έλαια είναι γεμάτα από φυσικά λιπαρά οξέα που μειώνουν τις ρυτίδες του λαιμού ενώ παράλληλα σφίγγουν το δέρμα. Τα περισσότερα έλαια περιέχουν επίσης βιταμίνες Α και Ε που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και βοηθούν το δέρμα σας να διατηρεί τη νεανικότητα και την ελαστικότητά του. Το Natural Oil - Βιολογικό Μείγμα Ελαίων για Μασάζ Ελιά, Jojoba, Αμύγδαλο της Apivita είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B & E, μέταλα και λιπαρά οξέα. Χάρη στις ενυδατικές και μαλακτικές του ιδιότητες, χαρίζει απαλή επιδερμίδα και μια αίσθηση ευεξίας και αναζωογόνησης.

5 Τονώστε το λαιμό σας με ασκήσεις Αν η αιτία των ρυτίδων στο λαιμό είναι το ότι κοιμάστε στο πλάι, κάποιες ασκήσεις προσώπου μπορεί να τονώσουν και να ενισχύσουν τους μυς του λαιμού.

Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018

Οι καιρικές αλλαγές συμβάλλουν στην αύξηση των αρθριτικών πόνων

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, υπήρχε σταθερός συσχετισμός μεταξύ των αλλαγών της θερμοκρασίας του καιρού και της βαρομετρικής πίεσης και των πόνων από οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα που ένιωθαν οι ασθενείς. Όπως λένε οι ερευνητές, η πτώση της θερμοκρασίας και η αύξηση της βαρομετρικής πίεσης, συνοδεύονταν από επιδείνωση του πόνου των ασθενών.

Οι επιστήμονες παραδέχθηκαν ότι δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί πλήρως για πιο λόγο η θερμοκρασία και η βαρομετρική πίεση επηρεάζουν τους πόνους της αρθρίτιδας. Είναι πιθανό, όπως λένε, να επηρεάζονται από τη βαρομετρική πίεση οι δυνατότητες κίνησης μιας άρθρωσης ή η ροή του υγρού που βρίσκεται στην άρθρωση και τη λιπαίνει.

Ωστόσο, παραδέχονται ότι οι άνθρωποι γνώριζαν από παλιά ότι για την αρθρίτιδα τα ήπια κλίματα και οι ηλιόλουστες μέρες, βελτιώνουν τους πόνους των ασθενών με αρθρίτιδα. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και αυτό δεν ισχύει για όλους όσους αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, όπως λένε, που δεν καλυτερεύουν όταν βρίσκονται σε ήπια και ηλιόλουστα κλίματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πόνοι στα γόνατα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα το οποίο χειροτερεύει από την παχυσαρκία του ατόμου, τις αθλητικές δραστηριότητες και τη μεγάλη καταπόνηση τους, ή και από παλιούς τραυματισμούς.

Ενώ γίνονται εντονότεροι όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά.

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018

Ποια σημάδια δείχνουν ότι έχετε πέτρες στη χολή

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πέτρες στη χολή

Τα συμπτώματα που προηγούνται πριν τον οξύ πόνο που προκαλούν οι πέτρες στη χολή είναι:

1 Η δυσπεψία, η καούρα και τα φουσκώματα.

2 Ο πόνος στο επιγάστριο, που πολλές φορές μιμείται μία απλή γαστρίτιδα

3 Ένας ελαφρύς πόνος στη δεξιά ωμοπλάτη, ο οποίος μπορεί να μην είναι μυικός ή οστικός, αλλά να προέρχεται από το χοληδόχο κύστη. Με την πάροδο του χρόνου όσο πιο πλούσιο είναι το γεύμα σε λιπαρά, δίνει όλα αυτά τα συμπτώματα.

4 Οι έντονες ενοχλήσεις περιλαμβάνουν πόνο στο δεξί μέρος, κάτω από τον θώρακα. Ένας οξύς τέτοιος πόνος οδηγεί τον ασθενή στο νοσοκομείο, όπου ανακαλύπτει ότι έχει πέτρες στη χολή.

Πώς να προλάβετε τις πέτρες στη χολή Αποφύγετε τα λιπαρά και τα τηγανιτά.

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, εσπεριδοειδή και άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, μπορεί να προλάβουν τον σχηματισμό χολολίθων. Αποφύγετε τον κρόκο αυγό, επειδή είναι πολύ πλούσιος σε λιπαρά, και μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο. Προτιμάτε τις πλήρεις, μη κατεργασμένες τροφές όπως ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, φασόλια, φρούτα και λαχανικά, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν που μπορούν να μειώσουν μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στη χολή.

Προσθέστε στη διατροφή σας για περίπου μια εβδομάδα το χυμό από φρέσκο λεμόνι μαζι με λάδι (ελαιόλαδο), γεγονός που βοηθά στην αποβολή των λίθων μέσω του πεπτικού συστήματος. Δοκιμάστε λεκιθίνη.

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018

Μάτια: Τι να κάνετε στη δουλειά για να μην τσούζουν

Τι να κάνετε στη δουλειά για να μην τσούζουν

Αφιερώνετε χρόνο για να τρώτε σωστά και να είστε δραστήριοι, αλλά μήπως παραμελείτε τα μάτια σας;

Δείτε τί μπορείτε να κάνετε στη δουλειά σας για να μην σας τσούζουν ή σας καίνε. Η δουλειά “χαλάει” τα μάτια σας; Εάν ξοδεύετε αρκετό χρόνο μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, όπως κάνουν οι περισσότεροι, τότε τα μάτια σας είναι υπό συνεχή πίεση. Ο μέσος άνθρωπος ανοιγοκλείνει τα μάτια του έως και 18 φορές το λεπτό. Όταν εργάζεστε μπροστά σε μια οθόνη, ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας λιγότερο από τις μισές φορές. Το αποτέλεσμα: ξηρά, ερεθισμένα μάτια. Επιπλέον οι ώρες μπροστά στον υπολογιστή μπορεί να κουράσει τα μάτια σας. Τα καλά νέα: Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας αναγνωρίζει ότι οι υπολογιστές, τα tablets και τα κινητά δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη στα μάτια. Ωστόσο, η τεχνολογία δημιουργεί δυσκολίες, που με την πάροδο του χρόνου μπορούν να γίνουν σημαντικά ζητήματα υγείας. Τα ξηρά, κουρασμένα μάτια, οι πονοκέφαλοι, η οφθαλμική κόπωση, η απώλεια ικανότητα εστίασης αποτελούν συμπτώματα του λεγόμενου οπτικού συνδρόμου υπολογιστών, που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής σας. Τι να κάνετε στη δουλειά για να μην τσούζουν τα μάτια σας Αυτές οι απλές συμβουλές θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην προστασία των ματιών σας στο γραφείο. Είναι επίσης σημαντικό να μην αμελείτε την επίσκεψή σας στον οφθαλμίατρο, να τρέφεστε καλά και να κοιμάστε καλά για να προσφέρετε στα μάτια σας τη λίπανση και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

1 Ρυθμίστε τον γενικό φωτισμό στην εργασία σας σε μέτρια ένταση. Τα περισσότερα γραφεία έχουν συνήθως τη διπλάσια ένταση φωτός από αυτή που χρειάζονται τα μάτια σας. Μειώστε επίσης τον εξωτερικό φωτισμό τραβώντας τα στόρια ή την κουρτίνα.

2 Μειώστε τις αντανακλάσεις του χώρου και χρησιμοποιήστε οθόνες που δεν είναι γυαλιστερές. Αν φοράτε γυαλιά προτιμήστε να έχουν αντιανακλαστική επίστρωση.

3 Ρυθμίστε το contrast της οθόνης έτσι ώστε να έχετε τη μέγιστη δυνατή αντίθεση μεταξύ γραμμάτων και οθόνης.

4 Επιλέξτε τη σωστή γραμματοσειρά. Το μέγεθος των γραμμάτων που επιλέγετε πρέπει να είναι τρία μεγέθη μεγαλύτερο από το πιο μικρό μέγεθος που μπορείτε να διαβάσετε από την απόσταση που εργάζεστε συνήθως.

5 Ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας συχνά. Όταν εστιάζετε στην οθόνη ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας έως και πέντε φορές λιγότερο απ' ότι συνήθως, με αποτέλεσμα να στεγνώνουν και να δημιουργούν την αίσθηση ότι σας καίνε.

6 Χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα. Τα τεχνητά δάκρυα για την αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας Wet με Υαλουρονικό Νάτριο 0,10% της Vita Research σταθεροποιεί τη δακρυϊκή στοιβάδα και αυξάνει το ΤΒUT, προσφέρει άμεση ανακούφιση από τους οφθαλμικούς ερεθισμούς ενώ αυξάνει την άνεση στους χρήστες φακών επαφής. Επίσης, οι λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες Systane Ultra της Alcon, προσφέρει προσωρινή ανακούφιση του καύσου και του ερεθισμού που οφείλεται στην ξηρότητα του οφθαλμού.

7 Αποφύγετε ανεμιστήρες ή αιρ κοντίσιον που χτυπούν στο πρόσωπό σας.

Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2018

Μπορούν τα ωμέγα 3 να βοηθήσουν στην κατάθλιψη και στη διάθεση;

Τι είναι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Αποτελούν μια ομάδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία ο οργανισμός τα χρησιμοποιεί με ποικίλους τρόπους.

Παρόλο που το σώμα έχει τη δυνατότητα να συνθέσει πολλούς τύπους λιπαρών οξέων, αδυνατεί να συνθέσει ορισμένα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, με αποτέλεσμα να γίνονται απαραίτητα και να πρέπει να ληφθούν μέσω της διατροφής.

Οι κυριότεροι τύποι ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που συναντάμε σε ιχθυέλαια και φυτικές πηγές είναι:

Εικοσαπενταενοϊκό οξύ (EPA)

Δοκοσαεξαενοϊκό οξύ (DHA)

Α-λινολενικό οξύ (ALA)

Οι σημαντικότερες δράσεις των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι ότι μειώνουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης ορού, προστατεύουν έναντι της αθηροσκλήρωσης και μειώνουν τις καρδιακές αρρυθμίες. Επιπλέον διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν σε παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, ενώ δρουν βελτιωτικά στη μνήμη και σε παθήσεις όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και η νόσος Alzheimer.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη αποτελεί μια ψυχική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από λύπη, θλίψη, έλλειψη επιθυμίας για δραστηριότητες και μειωμένα επίπεδα ενέργειας. Επιπλέον, συμπτώματα μπορεί να είναι η έλλειψη αυτοεκτίμησης, το αυξημένο αίσθημα ενοχών, οι διαταραχές διάθεσης και όρεξης. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, 1 στα 20 άτομα έχουν περάσει από κάποιο επεισόδιο κατάθλιψης στη ζωή τους.

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και διάθεση

Η υιοθέτηση της Δυτικού τύπου διατροφής και η απομάκρυνση από το Μεσογειακό πρότυπο είχε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Η αυξημένη κατανάλωση ωμέγα 6 λιπαρών οξέων και η δραματική μειωμένη πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, φαίνεται να συνδέεται με πολλές φλεγμονώδεις καταστάσεις και ψυχικές νόσους.

Πολλές μελέτες έδειξαν πως άτομα που κατανάλωναν επαρκείς ποσότητες ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, είτε μέσω τροφής ή συμπληρώματος, διέτρεχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές. Επιπλέον δεν είναι λίγα τα ευρήματα που υποστηρίζουν πως άτομα που ήδη έπασχαν από κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές είδαν βελτίωση στη διάθεσή τους και μείωση των συμπτωμάτων έως και 60% μετά από συστηματική λήψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA).

Η λήψη ωμέγα 3 λιπαρών φάνηκε επίσης πως είχε θετική επίδραση ακόμη και στη περίοδο της εγκυμοσύνης, στην επιλόχεια κατάθλιψη, στην εμμηνόπαυση, σε άτομα που έπασχαν από διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια. Ένας λόγος που τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να είναι τόσο ευεργετικά στην ψυχική υγεία, είναι ότι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, η οποία αποτελεί και τη ρίζα των περισσότερων ασθενειών.

Παρόλο που η λήψη ωμέγα 3 λιπαρών δεν μπορεί να θεωρηθεί θεραπεία, αποτελεί ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό συμπλήρωμα που μπορεί να βοηθήσει τη διάθεση και να βελτιώσει τη ψυχική σας υγεία.

Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2018

6+1 Τρόποι για να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο

Εάν και τις περισσότερες φορές ο πονόλαιμος υποχωρεί από μόνος του σχετικά γρήγορα, υπάρχουν κάποια tips που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και να επιταχύνουν την ανάρρωση:

1) Χρησιμοποιείστε άφθονα μπαχαρικά και μυρωδικά όπως κουρκουμά, ρίγανη, κανέλα και ευκάλυπτο. Πλούσια σε φυτοχημικές ουσίες προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείστε τα μόνα τους, σε τσάι ή απευθείας στο φαγητό.

2) Πιείτε ζεστά ροφήματα, όπως τσάι του βουνού ή χαμομήλι. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βοηθούν να μαλακώσει ο λαιμός και να υποχωρήσει το αίσθημα ξηρότητας. Ενισχύστε τα ροφήματά σας με μέλι, γαρίφαλο, λεμόνι, φύλλα ευκάλυπτου και κανέλα για καλύτερες αποσυμφορητικές και στυπτικές ιδιότητες.

3) Πείτε όχι στο αλκοόλ και στο τσιγάρο. Τις ημέρες με οξύ πόνο καλό θα ήταν να αποφύγετε τις κακές συνήθειες, καθώς ερεθίζουν τον λαιμό και επιτείνουν την ενόχληση.

4) Πιείτε άφθονο νερό για ενυδάτωση. Κρατώντας το λαιμό ενυδατωμένο, αποφεύγετε την έντονη ενόχληση και το αίσθημα φαγούρας που προκύπτει από την αφυδάτωση. Εάν η κατανάλωση νερού σας φαίνεται δύσκολη, μπορείτε να προτιμήσετε ένα ζεστό τσάι ή αφέψημα.

5) Κάνετε εισπνοές ατμού. Διατηρήστε την απαραίτητη υγρασία στο χώρο σας. Επιπλέον μπορείτε να εισπνεύσετε βραστό νερό με ευκάλυπτο που βοηθά στην αποσυμφόρηση τους ανώτερου αναπνευστικού.

6) Γαργάρες με αλατόνερο. Παλιά παραδοσιακή συνταγή για πληγές, εκδορές και πονόλαιμο. Βοηθά στη μείωση του οιδήματος στην περιοχή του λαιμού, ενώ δημιουργεί ένα αφιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.

7) Παστίλιες και σπρέι λαιμού. Περιέχουν ουσίες με αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες, όπως το εκχύλισμα πρόπολης και το μέλι, που ενισχύουν την τοπική άμυνα του οργανισμού, μαλακώνουν το λαιμό, διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, διευκολύνοντας την κατάποση.

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018

Το όφελος ενός κατοικίδιου στην ζωή των παιδιών μας!

Για να δούμε όμως ποια είναι στην πραγματικότητα αυτά τα οφέλη!

Παιδοψυχολόγοι, ιατροί και εκπαιδευτές σκύλων συμφωνούν πως η συνύπαρξη ενός παιδιού με ένα ζώο μόνο ευεργετική μπορεί να αποδειχθεί! Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στην ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού είναι η καλλιέργεια του αισθήματος της κοινωνικής ευθύνης. Το παιδί στην επαφή του με το ζώο αναλαμβάνει και εκείνο ενεργό ρόλο πλέον μέσα στην οικογένεια καθώς μαθαίνει να αντιμετωπίζει το κατοικίδιο του όχι μόνο σαν την αγαπημένη του συντροφιά αλλά επίσης σαν ένα ζωντανό οργανισμό με συναισθήματα και ανάγκες τις οποίες το παιδί καλείται να αναγνωρίζει και να σέβεται.

Αυτό αποκαλείται ‘Ενσυναίσθηση’, η οποία από την ανατροφή του παιδιού είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί για τη δημιουργία ενός μελλοντικού ενήλικα με ισορροπημένη συναισθηματική νοημοσύνη τόσο ως προς τον εαυτό του όσο και προς τους άλλους. Στα ψυχικά οφέλη εντάσσεται και η αύξηση της κοινωνικοποίησης του παιδιού καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε παιδιά με ιδιαίτερα κλειστό χαρακτήρα κατά τη διάρκεια της συναναστροφής τους με ένα κατοικίδιο αρχίζει να γίνεται εμφανές το αίσθημα της σταθερότητας, της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης γεγονός που ξεκλειδώνει σιγά σιγά και τη συναναστροφή του με τους υπόλοιπους ανθρώπους και κυρίως με τα άλλα παιδιά.

Το παιχνίδι γίνεται επαφή, η επαφή γίνεται χαρά και έτσι ένα παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο και την ένταξη του μέσα σε αυτόν με θετικό τρόπο! *Δεν είναι τυχ&