ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ από 39 ευρώ και άνω και έως 2 κιλά! Παράδοση και Σάββατο! Μάθετε περισσότερα
Σάββατο, 9 Μαρτίου 2019

Ποιος βήχας είναι επικίνδυνος;

Ο βήχας είναι ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός άμυνας του αναπνευστικού και μας βοηθάει να απομακρύνουμε βλαβερούς μικροοργανισμούς και σωματίδια που εισέρχονται σε αυτό. Καμιά φορά όμως μπορεί να είναι και σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν λοιπόν εμφανιστεί βήχας, είτε αυτός είναι έντονος είτε όχι, εντοπίστε τις αιτίες του ώστε να τον αντιμετωπίσετε άμεσα. Ο βήχας μπορεί να είναι είτε οξύς είτε χρόνιος. Οξύς θεωρείται ο βήχας που διαρκεί λιγότερο από τρεις εβδομάδες, ενώ χρόνιος όταν ξεπερνά αυτό το χρονικό διάστημα. Στη δεύτερη περίπτωση καλό είναι να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό, ώστε να εντοπίσει τυχόν πρόβλημα.

Αιφνίδιος βήχας

Συνήθως πρόκειται για τον βήχα που συνδέεται με γρίπη ή κοινό κρυολόγημα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνετε υπομονή ώστε η ίωση να κάνει τον κύκλο της. Προσέξτε τη διατροφή σας επιλέγοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σούπες και άλλα ζεστά ροφήματα. Εάν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο, θα σας χορηγήσει κάποιο αντιβηχικό. Στην περίπτωση που ο βήχας συνεχιστεί για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, μπορεί να σημαίνει ότι τα παθογόνα μικρόβια βρήκαν γόνιμο έδαφος για ανάπτυξη και εξέλιξη σε κάτι πιο σοβαρό π.χ. βρογχίτιδα ή πνευμονία. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να σας εξετάσει κάποιος γιατρός.

Ξηρός ή παραγωγικός βήχας;

Ξηρός βήχας είναι αυτός που δεν παράγει βλέννα ή δεν συνυπάρχει με καταρροή και ερεθίζει τους πνεύμονες και τον λαιμό. Συνήθως οφείλεται σε λοίμωξη, φλεγμονή ή ερεθισμό του άνω αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας κάποιου βακτηρίου, ιού ή ερεθιστικής ουσίας. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν η φαρυγγίτιδα, η λαρυγγίτιδα κ.ά. Όταν ο βήχας είναι ξηρός φροντίστε να καταναλώνεται πολλά υγρά, ώστε να μαλακώνει ο λαιμός, παστίλιες ή καραμέλες για τον βήχα και εάν ο λαιμός είναι αρκετά ερεθισμένος μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο σιρόπι για ξηρό βήχα.

Ως παραγωγικός βήχας ορίζεται αυτός που παράγει βλέννα και συχνά συνοδεύεται από καταρροή. Μπορεί να είναι είτε εξέλιξη ενός ξηρού βήχα, είτε αποτέλεσμα λοίμωξης του κάτω αναπνευστικού. Ο λόγος που παράγεται βλέννα είναι για να απομακρυνθούν οι ερεθιστικοί παράγοντες από τους πνεύμονες και από τις αεροφόρους οδούς, γι’ αυτό δεν είναι καλό να προσπαθήσετε να καταστείλετε τον παραγωγικό βήχα. Μπορείτε να καταναλώσετε και σε αυτή την περίπτωση αρκετά υγρά, ώστε να αραιώσει η βλέννα και να γίνει πιο παραγωγικός ο βήχας. Εάν διακόπτεται ο ύπνος σας από αυτόν, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο αντιβηχικό ώστε να μειωθεί η συχνότητα αλλά όχι να απαλλαγείτε τελείως από αυτόν. Αυτό το τονίζουμε, διότι στόχος είναι να απομακρυνθούν όλες οι εκκρίσεις, μαζί με τα μικρόβια που μεταφέρουν από το αναπνευστικό μας.

Βήχας το βράδυ

Εάν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα από έντονο ξηρό βήχα σε περίοδο που είστε ήδη κρυολογημένοι, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το πιο πιθανό είναι ότι οφείλεται σε ξηρότητα του λάρυγγα εξαιτίας της ρινικής συμφόρησης. Όταν δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε από τη μύτη, τότε αναγκαστικά μέσα στον ύπνο μας η αναπνοή γίνεται από το στόμα, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται η στοματική κοιλότητα, να δημιουργούνται μικροερεθισμοί και να προκαλείται βήχας. Εάν όμως ο βήχας δεν συνυπάρχει με κάποια ίωση, τότε είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε κάποια αλλεργία π.χ. στο ύφασμα της κουβέρτας σας, στη σκόνη που έχει το δωμάτιο ή κάποιο αρκουδάκι που κρατάει το παιδί σας στον ύπνο του. Εάν όντως διαγνωστεί αλλεργικός βήχας, φροντίστε να αερίζετε καλά το χώρο σας και να επιλέγετε μαξιλάρια, σκεπάσματα, ακόμα και κουρτίνες από συνθετικά υποαλλεργικά υφάσματα, καθώς τα μάλλινα ή αυτά που περιέχουν πούπουλα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Σάββατο, 9 Μαρτίου 2019

10 έξυπνες ιδέες για γρήγορο αδυνάτισμα!

Αυτές οι 10 έξυπνες ιδέες για γρήγορο αδυνάτισμα θα σας βοηθήσουν να τα χάσετε μια και καλή! Αδυνάτισμα σημαίνει ότι στερείστε τα αγαπημένα σας φαγητά, αφιερώνετε ώρες στο γυμναστήριο και είστε μόνιμα πεινασμένοι; Το αδυνάτισμα δεν πρέπει να είναι περίπλοκο ή βασανιστικό. Σίγουρα, η απώλεια βάρους απαιτεί αλλαγές στον τρόπο ζωής και δουλειά, αλλά όλα είναι θέμα απλών καθημερινών επιλογών. Υιοθετήστε αυτές τις έξυπνες ιδέες ως καθημερινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά και να αδυνατίσετε.

1 Πάρτε τις βιταμίνες σας Εάν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι πιθανότητες είναι να λαμβάνετε τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε για να αδυνατίσετε. Αλλά μια καλή ιδέα επίσης είναι να πάρετε βιταμίνες που μπορούν να συμπληρώσουν τη διατροφή σας και να σας βοηθήσουν στο αδυνάτισμα. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα οι Β2 και Β12) μπορούν να ενισχύσουν την ενέργειά σας, η βιταμίνη D να ρυθμίσει την όρεξή σας και να βοηθήσει στο αδυνάτισμα και το μαγνήσιο να ενεργοποιήσει τη λιπόλυση, μια διαδικασία όπου ο οργανισμός σας απελευθερώνει λίπος από το μέρος που αποθηκεύεται. Δοκιμάστε επίσης και τους λιποδιαλύτες.

2 Δουλέψτε όρθιοι! Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να κάψετε επιπλέον θερμίδες είναι να σηκωθείτε από την καρέκλα σας όταν εργάζεστε. Η ορθοστασία καίει 50 περισσότερες θερμίδες ανά ώρα από ότι η καθιστική εργασία, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.

3 Κόψτε το αλάτι Μήπως πασπαλίζετε άσκοπα αλάτι στο φαγητό σας χωρίς να το δοκιμάσετε πρώτα; Το πρόσθετο νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και σε κατακράτηση. Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες: το νάτριο συνήθως κρύβεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, ακόμη και στα "υγιεινά".

4 Δοκιμάστε φυτική πρωτεΐνη σε σκόνη Η πρωτεΐνη έχει την ιδιότητα να αυξάνει την καύση θερμίδων, να μειώνει την πείνα και να διατηρεί τη μυϊκή μάζα. Υπάρχουν τόσες πολλές σκόνες πρωτεΐνης στην αγορά και μερικές φορές μπορεί να σας είναι δύσκολο να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη για το αδυνάτισμα. Προσθέστε ένα shake φυτικής πρωτεΐνης για να μειώσετε το λίπος της κοιλιάς χωρίς να νιώθετε φουσκωμένοι. Η φυτική πρωτεΐνη έχει την ίδια μυϊκή δομή, κάνει την ίδια καύση λίπους χωρίς να σας φουσκώνει.

5 Πίνετε καφέ χωρίς ζάχαρη Ο σκέτος καφές έχει μηδενικές θερμίδες και μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες πιο γρήγορα. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physiology & Behavior, ο μέσος μεταβολικός ρυθμός των ανθρώπων που έπιναν σκέτο καφέ ήταν 16% υψηλότερος από εκείνον εκείνων που έπιναν ντεκαφεϊνέ.

6 Μην πίνετε νερό από πλαστικό μπουκάλι Το νερό είναι απαραίτητο για τη συνολική μας υγεία και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τις προσπάθειες στο αδυνάτισμα. Αλλά εάν πίνετε εμφιαλωμένο νερό και ξαναγεμίζετε το ίδιο το μπουκάλι μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα. Η δισφαινόλη Α, κοινώς αναφερόμενη ως BPA, έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία και εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολλά πλαστικά.

Μια μελέτη του Harvard του 2011 διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της BPA στα ούρα τους είχαν αυξημένες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι από όσους δεν είχαν αυτή τη χημική ουσία στον οργανισμό τους.

7 Αντικαταστήστε το αναψυκτικό σας με τσάι χωρίς ζάχαρη Τα αναψυκτικά έχουν πολλή ζάχαρη! Ένα κουτάκι περιέχει 140 θερμίδες και 39 γραμμάρια ζάχαρης - περισσότερο από τη συνολική ημερήσια ποσότητα! Αντικαταστήστε τα με τσάι χωρίς ζάχαρη. Το τσάι δεν έχει θερμίδες ενώ περιέχει αντιοξειδωτικά. Επιλέξτε το πράσινο τσάι, το οποίο θεωρείται το καλύτερο για το αδυνάτισμα.

8 Μην τρώτε λευκό ψωμί με ολικής Τα επεξεργασμένα λευκά ψωμιά είναι απλοί υδατάνθρακες που το σώμα σας επεξεργάζεται ως ζάχαρη και εμποδίζει τις προσπάθειές σας στο αδυνάτισμα. Το ψωμί ολικής αλέσεως, από την άλλη πλευρά, είναι γεμάτο από φυτικές ίνες και μπορεί να σας βοηθήσει να νιώθετε πιο χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Γενικά οι φυτικές ίνες αποτελούν το μυστικό για επιτυχημένο αδυνάτισμα επειδή προκαλούν μεγαλύτερο και παρατεταμένο κορεσμό. Επίσης, καθυστερούν μετά το γεύμα την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων και κυρίως της γλυκόζης, τελικού προϊόντος της πέψης τους. Έτσι, ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μειώνεται η επιθυμία μας για λιπαρά σνακ και γλυκά μεταξύ των γευμάτων.

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019

To μυστικό για να διώχνετε τα αρνητικά συναισθήματα καθημερινά

Για να είμαστε ακριβείς, το μυστικό έχει γίνει πια στις μέρες μας… κοινό μυστικό.

Το ακούμε και το διαβάζουμε παντού, μας το λένε φίλοι, συνάδελφοι, συγγενείς και σχεδόν όλη η πλειοψηφία των ανθρώπων που αποτελούν το οικογενειακό, προσωπικό και ευρύτερο περιβάλλον που ζούμε.

Σκέψου θετικά! Ναι, αυτό είναι το μυστικό, η θετική σκέψη! Εύκολο; Όχι πάντα! Εφαρμόσιμο; Απόλυτα! Λίγη προπόνηση και επιμονή χρειάζεται και θα μάθουμε να βλέπουμε τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά, να χαμογελάμε και στα δύσκολα και να χαιρόμαστε περισσότερο τα θετικά που έχουμε στη ζωή μας. Πώς κάνουμε τη θετική σκέψη τρόπο ζωής

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μάθει να εστιάζουμε στα προβλήματα, στα αρνητικά και στις δυσκολίες που συναντάμε. Χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο, οργάνωση και κυρίως αποφασιστικότητα για να ξεφύγουμε από την επιρροή των αρνητικών σκέψεων που, τις πιο πολλές φορές, αποτελούν αποκυήματα της φοβισμένης φαντασίας μας.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τις στιγμές που κατακλυζόμαστε από αρνητικές σκέψεις, να συνειδητοποιήσουμε και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι παραδινόμαστε στη ΄΄δύναμή’’ τους και να λάβουμε μέτρα να τις βγάλουμε από το μυαλό μας και από τη ζωή μας. Προσέχουμε τις σκέψεις μας Οι αρνητικές σκέψεις αποτελούν παραμόρφωση μίας κατάστασης ή αποτέλεσμα παράλογου τρόπου αντίληψης των πραγμάτων. Προσπαθήστε να τις βλέπετε από μακριά, σαν να βλέπετε ένα θεατρικό έργο. Μην τις αφήνετε να κυριεύουν το μυαλό σας. Φανταστείτε ότι μοιάζουν με φύλλα που τα παίρνει το νερό μακριά από εσάς και τη ζωή σας. Τις αποδέχεστε, τις κατανοείτε και τις αποχαιρετάτε αφήνοντάς τες να φύγουν. Δεν πέφτουμε στην παγίδα τους Όταν νιώθουμε ότι έχουμε πέσει στην παγίδα της αρνητικής σκέψης, βάζουμε σε κίνηση το σώμα.

Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Βγείτε έξω για περπάτημα, για τρέξιμο, κάντε γυμναστική στο σπίτι, χορέψτε, φτιάξτε τις ντουλάπες σας που ξεχειλίζουν -αυτό σίγουρα θα σας απασχολήσει ιδιαίτερα το μυαλό-αν έχετε κήπο ή μπαλκόνι με λουλούδια φροντίστε τα λίγο παραπάνω. Αφήστε το σώμα σας να πάρει τον έλεγχο και να μεταφέρει το μυαλό σας σε ένα άλλο μέρος. Αποφεύγουμε τα πράγματα που ξυπνάνε τις αρνητικές σκέψεις Ανακαλύπτοντας ποια πράγματα είναι εκείνα που σας δημιουργούν αρνητικές σκέψεις, έχετε και έτοιμο το πλάνο για το πώς να τις αντιμετωπίσετε. Η αρνητική σκέψη μπορεί να είναι κρυμμένη σε ένα τραγούδι, ή σε ένα μουσικό κομμάτι, σε ένα άτομο ή σε μία παρέα. Αποφύγετε ότι και όποιον πιστεύετε ότι σας βάζει στη διαδικασία αυτή. Λέμε ναι στους θετικούς ανθρώπους Θετικοί άνθρωποι δεν είναι εκείνοι που δεν έχουν προβλήματα, το αντίθετο μάλιστα, έχουν αλλά επιλέγουν να τα επιλύουν βλέποντας τη θετική τους πλευρά.

Σε αυτούς τους ανθρώπους λέμε ναι, τους θέλουμε στη ζωή μας, στην παρέα μας. Μπορούμε να τους ζητήσουμε να μας μυήσουν στο δικό τους θετικό τρόπο σκέψης, ώστε να δούμε τη ζωή με περισσότερη αισιοδοξία. Ουδείς τέλειος Όσο και αν οι άλλοι σας φαίνονται τέλειοι, μάθετε αυτό! Κανείς, μα κανείς δεν είναι τέλειος, όσο και αν το… νομίζει. Είναι η ροή της ζωής, η διαδικασία της εξέλιξής μας ως οντότητες και προσωπικότητες να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Το να προχωράμε είναι η πιο σωστή επιλογή, μας γεμίζει με δύναμη. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει για όσα ήδη έχουν γίνει, όσο και αν μελαγχολούμε. Εστιάζουμε στα χαρίσματα που έχουμε, στις δυνατότητές μας και επικεντρωνόμαστε στο… από εδώ και πέρα! Αρνητικές σκέψεις με ημερομηνία λήξης

Όσο και αν νομίζετε ότι θα βρίσκονται για πάντα στο μυαλό σας, να ξέρετε ότι είναι αναλώσιμες και σύντομες σε διάρκεια, αρκεί να μην τις προκαλούμε ή τις προσκαλούμε συνεχώς εμείς οι ίδιοι. Τη δύναμή τους την παίρνουν από εμάς! Πάρτε την πίσω και θα τις δείτε να εξαφανίζονται. Πάρτε μολύβι και χαρτί

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2019

Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Το Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο ή αλλιώς Π.Ε.Σ. είναι ένα σύνολο από σωματικές και ψυχολογικές διαταραχές που σχετίζονται με τον γυναικείο κύκλο. Αν και ένα 80% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία παρουσιάζει μερικά από αυτά τα συμπτώματα, υπάρχει και ένα ποσοστό που αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα στην κοινωνική του ζωή εξαιτίας τους. Υπάρχει τρόπος να ανακουφιστούν τα συμπτώματα του Π.Ε.Σ.; Ποιος ο ρόλος της διατροφής σε αυτό; Ποια βότανα μπορούν να βοηθήσουν; Ας τα ανακαλύψουμε όλα στο έξυπνο infographic που ακολουθεί!

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο; Αν παρουσιάζετε κάποια από τα παραπάνω ενοχλητικά συμπτώματα, μερικές μέρες πριν και κατά την περίοδο, τότε είναι πιθανόν να έχετε προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Η καταγραφή των συμπτωμάτων, της έντασης (ελαφρά, μέτρια, έντονη) και της διάρκειάς τους σ’ ένα ημερολόγιο για 2 - 3 μήνες θα βοηθήσει το γιατρό σας να βρει την αιτία τους και να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. Σε τι οφείλεται το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο; Δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί ποια είναι η αιτία του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου. Υπάρχουν όμως αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωσή του, όπως:

1. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών κατά τη διάρκεια του κύκλου.

2. Οι αλλαγές στα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που προκαλούν μελαγχολία, κούραση, διαταραχές της όρεξης και του ύπνου.

3. Το έντονο άγχος, που μπορεί να επιδεινώσει το σύνδρομο.

4. Η μη ισορροπημένη διατροφή, που οδηγεί σε έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, τα αλμυρά φαγητά, που συμβάλλουν στην κατακράτηση υγρών και στο πρήξιμο, ο καφές και το αλκοόλ, που προκαλούν διαταραχές στη διάθεση και αίσθημα κόπωσης.

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018

Μπύρα με αφρό ή χωρίς; Τι είναι καλύτερο για το στομάχι

Η μπύρα παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία λόγω των συστατικών που περιέχει.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο λυκίσκος επιδρά προστατευτικά ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

H μαγιά παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως B1, B6 και φυλλικό οξύ, οι οποίες συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, και στη διατήρηση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Έχει βρεθεί επίσης ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ποιο είναι όμως το ιδανικό σερβίρισμα για τη μπύρα;

Ο αφρός προστατεύει την μπύρα από την επαφή της με το οξυγόνο και δεν την αφήνει να οξειδωθεί, βοηθώντας την έτσι να κρατήσει καλύτερα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της (τη γεύση, το άρωμα κλπ.).

Επίσης όταν η μπύρα κάνει αφρό στο ποτήρι ελευθερώνεται το ανθρακικό που περιέχει με αποτέλεσμα να μας προστατεύει από τα προβλήματα που προκαλεί το ανθρακικό όπως είναι το πολύ φούσκωμα στο στομάχι, οι ερυγές (ρεψίματα) και η ανάγκη για επιτακτική ούρηση.

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018

Σας παίρνει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση; Η καρδιά σας κινδυνεύει!

Εάν και εσείς αφήνεστε στην αγκαλιά του Μορφέα ενώ παρακολουθείτε το βραδινό δελτίο ειδήσεων, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε άμεσα τον καρδιολόγο σας!

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από την Ιαπωνία, το αίσθημα κόπωσης και η έντονη υπνηλία λίγο μετά τη δύση του ηλίου πιθανώς αποτελούν «σήμα κινδύνου» για την καρδιά, τουλάχιστον μεταξύ των ανδρών. Δεν μπορεί να σας αδικήσει κανείς εάν δουλεύατε δωδεκάωρο και νυστάζετε από τις 8, όμως στην περίπτωση που η έντονη επιθυμία να κοιμηθείτε δεν δικαιολογείται από το φόρτο εργασίας σας, ίσως θα πρέπει να μπείτε σε σκέψεις…

Τα ευρήματα που παρουσίασαν οι ερευνητές στο πλαίσιο του τελευταίου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Ρώμη υποδεικνύουν ότι αν ένας άντρας δυσκολεύεται να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά το βράδυ ή αν αποκοιμιέται βλέποντας τηλεόραση, τότε ίσως έχει ανεβασμένη πίεση και επομένως διατρέχει αυξημένο κίνδυνοκαρδιοπάθειας.

Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε δείγμα 2.424 ενηλίκων ηλικίας 40 έως 60 ετών, έδειξε ότι οι άντρες –αλλά όχι οι γυναίκες– με υπέρταση κοιμούνται νωρίτερα το βράδυ από τους άντρες με φυσιολογική πίεση και μάλιστα οι πρώτοι είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουνπροβλήματα στον ύπνο (π.χ. διακοπές στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας).

«Η ώρα του ύπνου συσχετίζεται με την υπέρταση και μάλιστα ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες» αναφέρει ο Δρ Νόμπου Σασάκι από το Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα, ενώ ο συνάδελφός του Ριότζι Οζόνο τονίζει πως μια αλλαγή στην ώρα του ύπνου δεν πρόκειται να επηρεάσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Όσον αφορά τους μηχανισμούς που καθοδηγούν τη σχέση ύπνου και πίεσης, οι ερευνητές δηλώνουν ότι είναι πιθανό τα άτομα με υπέρταση να θέλουν να κοιμούνται νωρίτερα λόγω της κακής κατάστασης της υγείας τους, η οποία οδηγεί σε εντονότερο αίσθημα κούρασης.

Είναι όμως εξίσου πιθανό η υπέρταση να επηρεάζει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού, προωθώντας την υπνηλία

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018

Pharmacy-home News: Μπρόκολο και λάχανο, δυο λαχανικά ενάντια στον καρκίνο!

Τι είναι τα σταυρανθή λαχανικά;

Αποτελούν μέρος του γένους φυτών Brassica και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια, τα γογγύλια, το κάρδαμο κ.α..

Μελέτες έδειξαν πως αποτελούν πλούσιες πηγές πολλών βιταμινών, καροτενοειδών και φυτικών ινών. Συγκεκριμένα περιέχουν βιταμίνη C, E και Κ, φολικό οξύ, βήτα καροτένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη καθώς πολλά άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Η ελαφρώς πικρή γεύση και πικάντικο άρωμα που έχουν τα σταυρανθή λαχανικά αποδίδεται στα γλυκοζινολικά, χημικές ουσίες που περιέχουν θείο. Η σουλφοραφάνη αποτελεί από τα πιο μελετημένα συστατικά των σταυρανθών και συγκεκριμένα του μπρόκολου που φάνηκε πως δρα κατά του καρκίνου.

Ποια τα οφέλη των σταυρανθών και πως δρουν Οι δραστικές και ωφέλιμες ουσίες των σταυρανθών απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της παρασκευής των τροφίμων, τον τεμαχισμό, το μάσημα της τροφής και την πέψη. Αντίθετα μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών καταστρέφεται με το μαγείρεμα.

Πολλές μελέτες έδειξαν πως με την κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών παράγονται στο έντερο χημικές ουσίες οι οποίες διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές δράσεις, καθώς αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου σε πειραματόζωα.

Πειραματικές μελέτες προτείνουν διάφορους πιθανούς τρόπους με τους οποίους αυτές οι ενώσεις μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου, όπως:

Βοηθούν στην προστασία των κυττάρων και του DNA Βοηθούν στην αδρανοποίηση των καρκινογόνων ουσιών Έχουν αντιιϊκή και αντιβακτηριακή δράση Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες Προκαλούν κυτταρικό θάνατο (απόπτωση)

Αναστέλλουν τον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων όγκων (αγγειογένεση) Αναστέλλουν τη μετανάστευση κυττάρων όγκων (που απαιτούνται για τη μετάσταση) Η υψηλότερη κατανάλωση των παραπάνω λαχανικών μπορεί να προστατεύσει από ορισμένες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Γι’ αυτό βάλτε άφθονα αυτά τα λαχανικά στη διατροφή σας και θωρακίστε το σώμα σας ενάντια στον καρκίνο. Share this... Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on Reddit