Σταφίδες: Μαύρες ή ξανθές είναι εξίσου ευεργετικές!

Σταφίδες: Μαύρες ή ξανθές είναι εξίσου ευεργετικές!

Σταφίδες: Μαύρες ή ξανθές είναι εξίσου ευεργετικές!

03/02/2020

Οι σταφίδες είναι η αποξηραμένη μορφή των σταφυλιών και η φήμη τους είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων. Ποια είναι όμως η θρεπτική τους αξία; Μας εφοδιάζουν με πολλά θρεπτικά συστατικά, έχουν μέτρια θερμιδική αξία (100gr αποδίδουν 250 θερμίδες), είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, βιταμίνες όπως Α και Β, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο και σελήνιο.

Οι ευεργετικές τους ιδιότητες: Προσφέρουν άμεσα ενέργεια. Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε κάλιο μειώνει τα επίπεδα του νατρίου με αποτέλεσμα να διατηρείται η πίεση του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Η περιεκτικότητά τους σε σίδηρο και μάλιστα σε συνδυασμό με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β δρουν προληπτικά έναντι της εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας. Οι φυτικές ίνες και οι πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) παρέχοντας προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Έχουν αντιβακτηριακή δράση.

Ο συνδυασμός του ασβεστίου με τον φώσφορο και το μαγνήσιο συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών, στην πρόληψη της οστεοπόρωσης (ειδικά στην εμμηνόπαυση) και προάγει την υγεία των αρθρώσεων. Η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του εντέρου και προλαμβάνει ή αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα. Οι σταφίδες περιέχουν βιταμίνη Α και πολυφαινόλες οι οποίες είναι ευεργετικές για την υγεία των ματιών, ενισχύουν την όραση και εμποδίζουν την εμφάνιση της ωχράς κηλίδος.

Το ασβέστιο και το ελαϊκό οξύ που περιέχουν συντελούν στην καλή υγεία των δοντιών μας. Η παρουσία της αργινίνης συμβάλλει στην τόνωση της σεξουαλικής απόδοσης. Έχουν αντικαρκινική δράση. Έχουν μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, γι’ αυτό η κατανάλωσή τους από άτομα που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να γίνεται με μέτρο. Μπορείτε να εντάξετε τις σταφίδες στη διατροφή σας είτε ως σνακ είτε στο πρωινό είτε στη μαγειρική απολαμβάνοντας τις θρεπτικές τους ιδιότητες.