Τι μπλοκάρει τη γονιμότητα των αντρών και ποιες εξετάσεις χρειάζεται να γίνουν ώστε να βρεθεί η αιτία της αντρικής υπογονιμότητας.

 Τι μπλοκάρει τη γονιμότητα των αντρών και ποιες εξετάσεις χρειάζεται να γίνουν ώστε να βρεθεί η αιτία της αντρικής υπογονιμότητας.

Τι μπλοκάρει τη γονιμότητα των αντρών και ποιες εξετάσεις χρειάζεται να γίνουν ώστε να βρεθεί η αιτία της αντρικής υπογονιμότητας.

03/02/2020


Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της αντρικής υπογονιμότητας;

Εκσπερμάτωση (εκσπερματίζονται μικρές ποσότητες σπέρματος).

Μειωμένη επιθυμία για σεξ.

Δυσκολία στη διατήρηση μιας στύσης (στυτική δυσλειτουργία).

Ξαφνικός πόνοςή οίδημα στους όρχεις.

Αναπνευστικές λοιμώξεις που είναι επαναλαμβανόμενες.

Γυναικομαστία Μειωμένη τριχοφυία στο σώμα ή το πρόσωπο.

Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων (λιγότερα από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος ή συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων μικρότερος από 39 εκατομμύρια ανά εκσπερμάτιση)

Τι μπλοκάρει τη γονιμότητα των αντρών

1 Κιρσοκήλη: Όταν γίνεται διάταση των φλεβών που φεύγουν από τον όρχι, προκαλείται άνοδος της θερμοκρασίας και αυτό επηρεάζει το αριθμό, την κινητικότητα και τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων. Αποτέλεσμα παραγωγή σπέρματος κατώτερης ποιότητας.

2 Φλεγμονές ή λοιμώξεις επηρεάζουν την παραγωγή και την ποιότητα του σπέρματος. Φλεγμονές στα επιμέρους αναπαραγωγικά όργανα όπως προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα και ορχίτιδα και λοιμώξεις όπως βλεννόρροια και HIV.

3 Θέματα υγείας όπως διαβήτης, τραυματισμοί νωτιαίου μυελού, φάρμακα, χειρουργική του προστάτη, της ουροδόχου κύστης ή της ουρήθρας.

4 Όγκοι: Οι μη κακοήθεις όγκοι ή ο καρκίνος επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία για τη θεραπεία όγκων προκαλούν επίσης στειρότητα.

5 Ορμονική ανισορροπία: Η ορμονική ανισορροπία του υποθαλάμου, της υπόφυσης, του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων προκαλεί επίσης αντρική υπογονιμότητα.

6 Στυτική δυσλειτουργία.

7 Πρόωρη εκσπερμάτωση.

8 Ψυχολογικά προβλήματα που μειώνουν τη λίμπιντο.

9 Τοξίνες και χημικά: Η έκθεση σε τοξίνες και χημικά μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Η παρατεταμένη έκθεση σε χημικές ουσίες οδηγεί σε χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Η έκθεση σε βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, προκαλεί και στειρότητα. Η έκθεση σε ακτινοβολία μειώνει επίσης τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Η ακτινοβολία σε υψηλές δόσεις μειώνει την παραγωγή σπέρματος.

10 Θερμότητα: Η θερμότητα μειώνει την παραγωγή σπέρματος. Η χρήση στενών ρούχων ή εργασία σε laptop για αρκετή ώρα αυξάνει τη θερμοκρασία του όσχεου και μειώνει την παραγωγή σπέρματος σε μακροπρόθεσμη βάση.

11 Στρες: Το παρατεταμένο στρες προκαλεί ορμονική ανισορροπία και έτσι μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

12 Παχυσαρκία: Οι υπέρβαροι άντρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν στειρότητα.

13 Κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα: Το αλκοόλ μειώνει την παραγωγή σπέρματος στο σώμα. Οι ασθένειες του ήπατος που οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγούν επίσης σε προβλήματα γονιμότητας. Επίσης οι άντρες που καπνίζουν είναι πιο ευάλωτοι στη στειρότητα.

14 Ουσίες: ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη και η μαριχουάνα προκαλούν στειρότητα με συρρίκνωση των όρχεων και με τον τρόπο αυτό μείωση της παραγωγής σπέρματος. Επίσης, ουσίες που προκαλούν ανάπτυξη και μυϊκή διέγερση (όπως αναβολικά στεροειδή) μειώνουν επίσης την κανονική παραγωγή σπέρματος.

15 Μειωμένη έκκριση τεστοστερόνης: Αυτό οδηγεί σε μείωση της παραγωγής σπερματοζωαρίων. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να μειώσει την παραγωγή τεστοτερόνης.

Τι εξετάσεις μπορείτε να κάνετε


Τι μπλοκάρει τη γονιμότητα των αντρών και ποιες εξετάσεις χρειάζεται να γίνουν

Ανάλυση σπέρματος με σπερμοδιάγραμμα Γίνεται ανάλυση σπέρματος για να εξετασθεί η ποιότητά του (όγκος, γλοιότητα, πυκνότητα, ταχύτητα, μορφολογία και τυχόν συγκολλήσεις.

Καλλιέργεια ούρων και σπέρματος Για να εντοπιστεί συγκεκριμένο παθογόνο μικρόβιο ή μικροοργανισμούί (αερόβιοι, αναερόβιοι, άτυποι, ιοί) που μπορεί να ενοχοποιούνται για πρόκληση υπογονιμότητας.

Ορμονικό έλεγχο Η αξιολόγηση του άξονα υποθαλάμου–υπόφυσης-όρχεων παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την σπερματογένεση.

Υπερηχογράφημα όρχεων με Doppler Εξέταση απαραίτητη για να αξιολογηθούν οι όρχεις, οι επιδιδυμίδες καθώς και η παρουσία κιρσοκήλης.

Πιο εξειδικευμένες εξετάσεις όταν ο ειδικός ανδρολόγος το κρίνει απαραίτητο είναι οι εξής:

Βιοχημικός έλεγχος του σπέρματος: δίδει πληροφορίες για τη λειτουργία των επικουρικών γεννητικών αδένων. Εκτίμηση της κατάτμησης του DNA των σπερματοζωαρίων (DNA fragmentation)- η ακεραιότητα του DNA είναι προυπόθεση για την γονιμοποιητική ικανότητα των σπερματοζωαρίων.

Αντισπερμικά αντισώματα. Χρωμοσωμιακό έλεγχο. Σε μη αποφρακτική αζωοσπερμία ο χρωμοσωμιακός έλεγχος συνίσταται στην ανάλυση του καρυότυπου και στον έλεγχο μικροελλείψεων στο χρωμόσωμα Υ με τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR).

ESPA BANNER