Ρόδι, ο βασιλιάς των φρούτων. Τι γνωρίζετε για τις δράσεις του;

Ρόδι, ο βασιλιάς των φρούτων. Τι γνωρίζετε για τις δράσεις του;

Ρόδι, ο βασιλιάς των φρούτων. Τι γνωρίζετε για τις δράσεις του;

03/02/2020

Ρόδι οφέλη

Αντιοξειδωτική και αντιγηραντική προστασία Αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά φρούτα. Χάρη στη διατροφική του αξία και κυρίως λόγο του ελλαγικού οξέος και της βιταμίνης C, αναστέλλει τη δράση των ελευθέρων ριζών, μειώνει το οξειδωτικό στρες και προλαμβάνει τις φθορές και τη γήρανση των κυττάρων. Επιπλέον, διαθέτει την ιδιότητα να σχηματίζει χηλικά σύμπλοκα, γεγονός που συμβάλλει περαιτέρω στην αντιοξειδωτική του δράση.

Αντιφλεγμονώδης δράση Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί αιτία εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών, όπως ρευματοειδούς αρθρίτιδας, φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου ακόμη και καρκίνου. Το ρόδι έχει την ιδιότητα να αναστέλλει τη φλεγμονή, μέσω διαφόρων μηχανισμών, όπως είναι η αναστολή της δράση της κυκλο-οξυγενάσης και της λιπο-οξυγενάσης (COX και LOX), ένζυμα που συμμετέχουν στο σχηματισμό των προσταγλαδινών και τα λευκοτριενίων. Επιπλέον η αντιφλεγμονώδης δράση φαίνεται να ασκείται και μέσω αναστολής της δράση πολλών κυτοκινών που εμπλέκονται στη φλεγμονή.

Ρόδι και οστεοαρθρίτιδα Μελέτες έδειξαν πως η συστηματική κατανάλωση εκχυλίσματος ροδιού μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του. Συγκεκριμένα φαίνεται πως αναστέλλονται οι φλεγμονώδεις διαδικασίες, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η αποικοδόμηση του κολλαγόνου και η καταστροφή των αρθρώσεων

Ρόδι και πίεση Το ρόδι αποτελεί πλούσια πηγή καλίου, ιχνοστοιχείο απαραίτητο για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με μελέτες η συστηματική λήψη ροδιού συμβάλλει στη μείωση τόσο της διαστολικής όσο και της συστολικής πίεσης, μέσω αναστολής της δράση ενός ενζύμου (ACE), κατά 36% και 5%, αντίστοιχα. Η κατανάλωση ροδιού βοηθά τόσο ως πρόληψη αλλά και ως μέσο αντιμετώπισης της αρτηριακής υπέρτασης.

Ρόδι και καρδιά Το ρόδι, χάρη στην πλούσια σύνθεσή του σε πολυφαινόλες φάνηκε πως ασκεί ισχυρή καρδιαγγειακή προστασία, προστατεύοντας την LDL χοληστερίνη από οξείδωση και το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας. Οι πολυφαινόλες αποτελούν ιχνοστοιχεία τα οποία ανευρίσκονται στο κόκκινο κρασί. Σύμφωνα με μελέτες, η κατανάλωση ροδιού βοηθά στην πρόληψη δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας αλλά και στη μείωση του οξειδωτικού στρες, εφόσον υπάρχει ήδη αθηροσκλήρωση.

Ρόδι και χοληστερίνη Επιπλέον της προστασίας της LDL χοληστερίνης από οξείδωση, η συστηματική κατανάλωση ροδιού βοηθά και στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, γενικά. Συγκεκριμένα συμβάλλει στη μείωση της ολικής και LDL χοληστερίνης, δρώντας ευεργετικά ενάντια στην υπερλιπιδαιμία.

Αντικαρκινική Δράση Πολλές μελέτες ανέδειξαν το ρόδι ως ένα ισχυρό φυσικό αντικαρκινικό φρούτο. Συγκεκριμένα φαίνεται πως αναστέλλει την καρκινογένεση πολλών τύπων καρκίνου, όπως του στήθους, του εντέρου, του πνεύμονα και του προστάτη. Συγκεκριμένα η αντικαρκινική του δράση φαίνεται να εντοπίζεται στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων, στη διακοπή του κυτταρικού κύκλου ενώ συμβάλλει ακόμη και στην απόπτωση των καρκινικών κυττάρων. Η δράση του οφείλεται στην αναστολή της έκφρασης ορισμένων γονιδίων που εμπλέκονται στην καρκινογένεση, λόγω των ελλαγιταννινών.

ESPA BANNER