Ποιος βήχας είναι επικίνδυνος;

Ποιος βήχας είναι επικίνδυνος;

Ποιος βήχας είναι επικίνδυνος;

03/02/2020

Ο βήχας είναι ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός άμυνας του αναπνευστικού και μας βοηθάει να απομακρύνουμε βλαβερούς μικροοργανισμούς και σωματίδια που εισέρχονται σε αυτό. Καμιά φορά όμως μπορεί να είναι και σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν λοιπόν εμφανιστεί βήχας, είτε αυτός είναι έντονος είτε όχι, εντοπίστε τις αιτίες του ώστε να τον αντιμετωπίσετε άμεσα. Ο βήχας μπορεί να είναι είτε οξύς είτε χρόνιος. Οξύς θεωρείται ο βήχας που διαρκεί λιγότερο από τρεις εβδομάδες, ενώ χρόνιος όταν ξεπερνά αυτό το χρονικό διάστημα. Στη δεύτερη περίπτωση καλό είναι να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό, ώστε να εντοπίσει τυχόν πρόβλημα.

Αιφνίδιος βήχας

Συνήθως πρόκειται για τον βήχα που συνδέεται με γρίπη ή κοινό κρυολόγημα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνετε υπομονή ώστε η ίωση να κάνει τον κύκλο της. Προσέξτε τη διατροφή σας επιλέγοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σούπες και άλλα ζεστά ροφήματα. Εάν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο, θα σας χορηγήσει κάποιο αντιβηχικό. Στην περίπτωση που ο βήχας συνεχιστεί για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, μπορεί να σημαίνει ότι τα παθογόνα μικρόβια βρήκαν γόνιμο έδαφος για ανάπτυξη και εξέλιξη σε κάτι πιο σοβαρό π.χ. βρογχίτιδα ή πνευμονία. Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να σας εξετάσει κάποιος γιατρός.

Ξηρός ή παραγωγικός βήχας;

Ξηρός βήχας είναι αυτός που δεν παράγει βλέννα ή δεν συνυπάρχει με καταρροή και ερεθίζει τους πνεύμονες και τον λαιμό. Συνήθως οφείλεται σε λοίμωξη, φλεγμονή ή ερεθισμό του άνω αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας κάποιου βακτηρίου, ιού ή ερεθιστικής ουσίας. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν η φαρυγγίτιδα, η λαρυγγίτιδα κ.ά. Όταν ο βήχας είναι ξηρός φροντίστε να καταναλώνεται πολλά υγρά, ώστε να μαλακώνει ο λαιμός, παστίλιες ή καραμέλες για τον βήχα και εάν ο λαιμός είναι αρκετά ερεθισμένος μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο σιρόπι για ξηρό βήχα.

Ως παραγωγικός βήχας ορίζεται αυτός που παράγει βλέννα και συχνά συνοδεύεται από καταρροή. Μπορεί να είναι είτε εξέλιξη ενός ξηρού βήχα, είτε αποτέλεσμα λοίμωξης του κάτω αναπνευστικού. Ο λόγος που παράγεται βλέννα είναι για να απομακρυνθούν οι ερεθιστικοί παράγοντες από τους πνεύμονες και από τις αεροφόρους οδούς, γι’ αυτό δεν είναι καλό να προσπαθήσετε να καταστείλετε τον παραγωγικό βήχα. Μπορείτε να καταναλώσετε και σε αυτή την περίπτωση αρκετά υγρά, ώστε να αραιώσει η βλέννα και να γίνει πιο παραγωγικός ο βήχας. Εάν διακόπτεται ο ύπνος σας από αυτόν, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο αντιβηχικό ώστε να μειωθεί η συχνότητα αλλά όχι να απαλλαγείτε τελείως από αυτόν. Αυτό το τονίζουμε, διότι στόχος είναι να απομακρυνθούν όλες οι εκκρίσεις, μαζί με τα μικρόβια που μεταφέρουν από το αναπνευστικό μας.

Βήχας το βράδυ

Εάν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα από έντονο ξηρό βήχα σε περίοδο που είστε ήδη κρυολογημένοι, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το πιο πιθανό είναι ότι οφείλεται σε ξηρότητα του λάρυγγα εξαιτίας της ρινικής συμφόρησης. Όταν δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε από τη μύτη, τότε αναγκαστικά μέσα στον ύπνο μας η αναπνοή γίνεται από το στόμα, με αποτέλεσμα να ξεραίνεται η στοματική κοιλότητα, να δημιουργούνται μικροερεθισμοί και να προκαλείται βήχας. Εάν όμως ο βήχας δεν συνυπάρχει με κάποια ίωση, τότε είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε κάποια αλλεργία π.χ. στο ύφασμα της κουβέρτας σας, στη σκόνη που έχει το δωμάτιο ή κάποιο αρκουδάκι που κρατάει το παιδί σας στον ύπνο του. Εάν όντως διαγνωστεί αλλεργικός βήχας, φροντίστε να αερίζετε καλά το χώρο σας και να επιλέγετε μαξιλάρια, σκεπάσματα, ακόμα και κουρτίνες από συνθετικά υποαλλεργικά υφάσματα, καθώς τα μάλλινα ή αυτά που περιέχουν πούπουλα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

ESPA BANNER