5 διατροφικοί συνδυασμοί για μέγιστη απορρόφηση βιταμινών!

5 διατροφικοί συνδυασμοί για μέγιστη απορρόφηση βιταμινών!

5 διατροφικοί συνδυασμοί για μέγιστη απορρόφηση βιταμινών!

03/02/2020

1. Σίδηρος & Βιταμίνη C

Ένας από τους πιο γνωστούς συνδυασμούς! O σίδηρος είναι πολύ σημαντικός, καθώς δρα ως μεταφορέας και αποθήκη οξυγόνου στο σώμα. Κύριες πηγές διατροφικού σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, κυρίως το βοδινό, το ψάρι, τα στρείδια και το κρέας των πουλερικών, ιδίως το συκώτι. Μπορούμε να τον βρούμε και σε μη ζωικής προέλευσης τρόφιμα, όπως τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα, το σουσάμι, τα ενισχυμένα με σίδηρο δημητριακά και τα λαχανικά, όπως το σπανάκι. Επειδή όμως ο σίδηρος που δεν είναι ζωικής προέλευσης δεν απορροφάται καλά από τον οργανισμό, η παρουσία βιταμίνης C όπως και ζωικών πρωτεϊνών είναι απαραίτητη γιατί βελτιώνουν την απορρόφηση. Η βιταμίνη C είναι μια από τις πιο αντιοξειδωτικές βιταμίνες που βοηθούν στη συνολική ενίσχυση του οργανισμού. Βρίσκεται σε όλα τα λαχανικά και φρούτα με έντονο κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί ή πράσινο χρώμα, όπως πορτοκάλια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο και ακτινίδιο. Συνδύασε: Σπανακόρυζο με λεμόνι και φυσικό χυμό πορτοκαλιού, φακές με ξύδι, αρακάς κοκκινιστός, κρέας με πράσινη σαλάτα ή μπρόκολο, κόκκινα φρούτα με ξηρούς καρπούς.

 2.Ψευδάργυρος & Θείο

O ψευδάργυρος είναι απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση της λειτουργίας των κυττάρων και του DNA. Ψευδάργυρο περιέχουν τα στρείδια και τα οστρακοειδη, το κόκκινο κρέας, τα φιστίκια, το συκώτι του μοσχαριού, το αυγό, η λεκιθίνη της σόγιας, τα καρύδια, το κοτόπουλο, ο μαϊντανός, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα φασόλια, το καλαμπόκι. Το θείο βοηθάει τα κύτταρά μας να χρησιμοποιούν το οξυγόνο για την παραγωγή ενέργειας και ενισχύει τα μαλλιά, το δέρμα, τα νύχια. Θείο περιέχουν τα λαχανικά, το σκόρδο, το κρεμμύδι, οι κρόκοι αυγών, το κρέας, τα όσπρια. Συνδύασε: Στρείδια με σως σκόρδου, συκωτάκια μοσχαριού με μακαρόνια ολικής άλεσης, σαλάτα οσπρίων με καλαμπόκι και φρέσκο κρεμμυδάκι.

3. Ασβέστιο & Βιταμίνη D

Το ασβέστιο είναι σημαντικό για τα οστά, τα δόντια και το δέρμα. Βρίσκεται στο γάλα, στα περισσότερα τυριά, στα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σε μερικά θαλασσινά και όσπρια. Η βιταμίνη D προστατεύει το ανοσοποιητικό και λειτουργεί σαν ορμόνη σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού και θα τη βρεις στο σολομό, τον τόνο, τις σαρδέλες, τα μανιτάρια, το βοδινό συκώτι, τους κρόκους αυγών. Για να απορροφηθεί το ασβέστιο, είναι απαραίτητη η παρουσία της βιταμίνης D. Συνδύασε: Ομελέτα με λίγο τριμμένο τυρί και μπρόκολο, σολομός με σπανάκι, τονοσαλάτα με πράσινα λαχανικά.

4. Φυλλικό οξύ & Βιταμίνη Β12

Το φυλλικό ή φολικό οξύ (γνωστό και ως Βιταμίνη Β9) εμπλέκεται σε πολλές βιολογικές διεργασίες και προστατεύει από νευρολογικά προβλήματα. Συναντάται στο σπανάκι, τα όσπρια, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, τα φυστίκια. Η Β12 συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και προστατεύει από πολλές παθήσεις. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε Β12 είναι τα θαλασσινά, το βοδινό κρέας, το γιαούρτι, τα αυγά, το κοτόπουλο. Αυτές οι δύο βιταμίνες μαζί διασπάσουν την ομοκυστεΐνη, ένα αμινοξύ που σε υψηλά επίπεδα φαίνεται να συνδέεται με τη νόσο του Alzheimer. Συνδύασε: Ομελέτα με σπανάκι και μπρόκολο, σούπα θαλασσινών με σπαράγγια, φακές με κοτόπουλο.

5. Βιταμίνη Κ & Υγιή Λίπη

Η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος, την υγεία των οστών και της καρδιάς. Βρίσκεται σε φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα και σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Τα καλά λίπη, δηλαδή τα ακόρεστα λιπαρά οξέα ωμέγα 3-6-9 προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, αυτοάνοσα νοσήματα και τον καρκίνο. Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, στο λιναρόσπορο, τα καρύδια, το καλαμποκέλαιο, το ελαιόλαδο. Η βιταμίνη Κ χρειάζεται τα υγιή λιπαρά για να μεταβολιστεί αποτελεσματικά στο σώμα. Συνδύασε: Βάλε ελαιόλαδο οπωσδήποτε στη σαλάτα σου και πρόσθεσε ξηρούς καρπούς.

ESPA BANNER